Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerraadsbericht 20 August 2003

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

20 augustus 2003

Uitzendbranche wil WAO-instroom en ziekteverzuim fors terugbrengen

De uitzendbranche wil de komende drie jaar het ziekteverzuim in de sector met ruim 10 procent verminderen en de WAO-instroom met 15 procent terugbrengen. Om dit te bereiken worden verschillende projecten gestart die zijn gericht op de verbetering van de arbeidsomstandigheden, begeleiding bij ziekte en het weer aan de slag helpen van zieke uitzendkrachten.

Dit staat in het arboconvenant voor de uitzendbranche dat is ondertekend door staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie. Voor het eerst neemt ook UWV deel aan een arboconvenant.

Voor het convenant is in totaal ongeveer 5,5 miljoen euro beschikbaar. Hiervan betaalt het ministerie de ene helft, terwijl sociale partners de andere helft voor hun rekening nemen. De geschatte opbrengsten van het convenant zijn 41 miljoen euro door het verminderen van het ziekteverzuim en 5 miljoen euro door de afname van de instroom in de WAO. De relatief hoge instroom in de WAO in de uitzendbranche wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door uitzendkrachten met psychische klachten. De uitzendbranche helpt jaarlijks 725.000 mensen aan een tijdelijke baan.

Een van de projecten die in het kader van het convenant start is het verbeteren van de kennis van uitzendkrachten over arbeidsomstandigheden. In dit verband begint een proef om 30.000 uitzendkrachten voor te lichten. Daarnaast krijgen intercedenten een opleiding aangeboden om hun kennis van arbeidsomstandigheden te verbeteren. Met bedrijven die veel werken met uitzendkrachten worden afspraken gemaakt om uitzendkrachten goed te informeren over specifieke arbeidsomstandigheden in de branche.

Ook komt er meer aandacht voor de verzuimbegeleiding en reïntegratie van uitzendkrachten. UWV en de uitzendbranche hebben afspraken gemaakt over een nieuwe aanpak van ziekteverzuim. Uit experimenten blijkt dat met name snel handelen goede resultaten oplevert.

Er worden verschillende maatregelen genomen om uitzendkrachten beter te begeleiden bij de terugkeer naar de arbeidsmarkt, waarbij speciale aandacht is voor psychische problemen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Uitvoeringsinstituut
Werknemersverzekeringen, de Algemene Bond Uitzendondernemingen, FNV Bondgenoten, Dienstenbond CNV en De Unie.

2003