Ingezonden persbericht

Persbericht Platform Telemedicine Nederland

Bezuinigingen zorg niet nodig

Den Haag ­ 19 augustus 2003; Met de juiste inzet van ict in de zorg zijn de voorgestelde ingrepen helemaal niet nodig. Dat beweert het Platform Telemedicine Nederland (PTN). Samen met enkele zorgorganisaties is het Platform daarom bezig een bundel te maken met telemedicine projecten en de effecten die deze projecten hebben voor de gezondheidszorg. Arthur van Buitenen (PTN): 'Extra bezuinigingen zijn niet nodig mits ict op een slimme manier wordt ingezet in de zorg. Er liggen tal van toepassingen klaar voor gebruik die veel financiële besparingen opleveren in de zorg. Uit de ervaringen in de praktijk blijkt bovendien dat met ict de kwaliteit van de zorg toeneemt. Iets als die medicijnknaak bijvoorbeeld; dat is een korte termijn noodgreep. Veel beter is te zoeken naar structurele oplossingen. Wij weten dat die te vinden zijn op het terrein van ict-zorgtoepassingen.'

Het Platform Telemedicine roept zorgaanbieders op hun ict-zorgprojecten van een effectbalans te voorzien. Hiervoor is een effectformulier ontwikkeld. Dit formulier is te vinden op http://www.telemedicineplatform.nl/checklist.htm. De binnengekomen effectprojecten worden gebundeld. Deze bundel wordt ter voorbereiding van de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer aangeboden aan de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid en aan Minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Het Platform Telemedicine Nederland is een onafhankelijk kenniswerk opgericht door EPN en HMF en heeft als missie bij te dragen aan een betere gezondheidszorg door de inzet van ict in de zorg. Het doel is de betere inzet van ict in de gezondheidszorg te bevorderen. Dit doet de stichting door onderzoek te doen of te laten doen, te publiceren, projecten te ondersteunen en bijeenkomsten te organiseren.



Ingezonden persbericht