Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 68

Persbericht 68

Gemeente Veenendaal en BAM-Vastgoed tekenen overeenkomst voor Centrum-oost

Samenwerking tussen gemeente en BAM Vastgoed (voorheen HBG Vastgoed) in nieuwe fase

Op 20 augustus 2003 hebben de gemeente Veenendaal en BAM Vastgoed de "Samenwerkingsovereenkomst II Centrum-oost" ondertekend. Met deze overeenkomst hebben beide partijen bindende afspraken gemaakt over de ontwikkeling en realisatie van het oostelijk deel van het centrum van Veenendaal. Vanaf 1 juli 2003 hanteert HBG Vastgoed de nieuwe naam BAM Vastgoed, na integratie van HBG met BAM NBM tot Koninklijke BAM groep (Bataafse Aannemings Maatschappij). Na een uitvoerig proces van onderhandelen en samenwerken is de overeenkomst opgesteld waarin beide partijen de gemaakte afspraken formeel vastleggen.

De gemeente Veenendaal verplicht zich bij ondertekening tot het verwerven en bouwrijp maken van de grond binnen het samenwerkingsgebied. Het betreft een gebied van ca. 80.000 m2 aan de oostzijde van het huidige centrum. Het gebied wordt op dit moment grotendeels in beslag genomen door parkeerplaatsen, een meubeltoonzaal en het verlate fabrieksgebouw van Hollandia Wol. Daarnaast zorgt de gemeente voor de realisatie van (overdekte) openbare parkeerplaatsen en het woonrijp maken van de openbare ruimte.

BAM Vastgoed verplicht zich bij ondertekening tot het ontwikkelen en realiseren van woningen, commerciële functies zoals winkels en kantoren en niet-commerciële functies zoals bijvoorbeeld de muziekschool. Deze functies zijn vastgelegd in het Masterplan II.

De kwaliteit van het plan is gewaarborgd door het Masterplan II met bijbehorend beeldkwaliteitplan. Dit plan van architect Jos van Eldonk van het bureau Soeters Van Eldonk Ponec architecten, is door de raad van de gemeente Veenendaal vastgesteld op 2 juli 2003.

De projectorganisatie, waarin de gemeente en de ontwikkelaars vertegenwoordigd zijn, zorgt ervoor dat de kwaliteit van het plan en de uitvoering daarvan gewaarborgd blijft. Alleen door beide partijen goedgekeurde ontwerpen van de bouwblokken worden uitgevoerd.

De gemeente draagt in totaal 9 miljoen euro bij aan de plannen. De verwachting is dat in de tweede helft van 2004 een begin gemaakt kan worden met de bouw. Omstreeks 2010 zal de metamorfose van dit deel van het centrum voltooid zijn.


Relevante informatie:
Centrum-oost