Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ervaringen met pepperspray positief

20 augustus 2003

Het gebruik van pepperspray of het dreigen daarmee door de politie biedt in de praktijk duidelijk meerwaarde: de spray is een goed instrument om een gevaarlijke verdachte zonder ernstige gevolgen van een veilige afstand onder controle te krijgen. Tot nu toe zijn meer dan 2000 verdachten met pepperspray bespoten, zonder dat daarna medische complicaties optraden.

Dit blijkt uit een tussenrapportage over het gebruik van pepperspray die minister Remkes naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gezien de positieve ervaringen verwacht Remkes dat hij eind dit jaar ook vrijwillige politie-agenten en bepaalde buitengewoon opsporingsambtenaren met pepperspray zal uitrusten. De minister overlegt hier nog over met de politiebonden.

Ten opzichte van de eerdere proef met pepperspray, is de effectiviteit van het middel wel afgenomen. In de proef kon 84 procent van de verdachten makkelijker worden aangehouden na gebruik van pepperspray, nu is dat 74 procent. Het effect van het dreigen met de spray lijkt juist toe te nemen.

Aandachtspunt is dat in een kwart van de gevallen waarin pepperspray werd gebruikt, politiemensen zelf werden geraakt. In vijf procent van de gevallen werden omstanders getroffen. In een klein aantal gevallen werd ten onrechte pepperspray gebruikt, namelijk tegen geboeide verdachten of tegen verdachten op een politiebureau. Ook zorgelijk is dat soms pepperspray werd gebruikt buiten diensttijd, of zonder dat er van de verdachte enige geweldsdreiging was uitgegaan. Remkes heeft de politiekorpsen aandacht gevraagd voor dergelijk ongewenst gebruik.