LBL EXPERTISECENTRUM L

Ouderen moeten overal langer doorwerken, behalve bij het rijk

Het LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij, heeft met verbijstering kennis genomen van het voorstel van Minister Remkes van Binnenlandse Zaken om oudere ambtenaren bij het rijk te stimuleren vervroegd te stoppen met werken. De minister wil hiermee ontslag van jongeren voorkomen. Anders vergrijst het ambtenarencorps nog meer en dat heeft negatieve invloed op de kwaliteit van de dienstverlening, zo onderbouwt Remkes zijn voorstel aan de ministerraad.

Oudere werknemers krijgen voortdurend van het kabinet te horen dat ze langer door moeten werken. Het kabinet neemt ook talrijke maatregelen om vervroegd uittreden te voorkomen: de sollicitatieplicht voor werklozen van 57,5 jaar en ouder wordt binnenkort opnieuw ingevoerd, werkgevers die ouderen ontslaan krijgen een boete en de speciale vervolg-WW-uitkering voor ouderen is afgeschaft. Op hetzelfde moment dat de minister van Binnenlandse Zaken voorstelt zijn oudere ambtenaren te laten vertrekken, komt naar buiten dat het kabinet de fiscale voordelen van prépensioen en VUT versneld wil afschaffen om vervroegd uittreden juist te voorkomen.
Tot nu toe was de boodschap consistent en helder: ouderen moeten langer doorwerken. Maar Remkes zorgt nu voor verwarring door zijn voorstel om dit niet voor rijksambtenaren te laten gelden.

Wat het LBL nog het meest teleurstelt is, hoe Remkes denkt over zijn eigen oudere werknemers: een bedreiging van de kwaliteit van de dienstverlening van het rijk. Dit is nu juist de negatieve beeldvorming over oudere werknemers die het LBL al jaren aan de kaak stelt. Het LBL staat hierin niet alleen. Ook het kabinet wil dat er een mentaliteitsverandering in het denken over oudere werknemers komt en heeft daarvoor de Taskforce Ouderen en Arbeid ingesteld. Dat oudere werknemers minder zouden presteren is voornamelijk gebaseerd op vooroordelen en niet op feiten. Voorzover ouderen in de praktijk wel minder presteren, blijkt dat het gevolg van verwaarloosd personeelsbeleid. Er wordt niet of minder in oudere werknemers geïnvesteerd op het gebied van scholing, employability en loopbaanbeleid. Als er dus bij het rijk sprake zou zijn van minder presterende oudere werknemers, dan ziet het LBL daar een taak voor de minister, namelijk ook goed personeelsbeleid voeren voor zijn oudere werknemers.

Het voorstel van Remkes om oudere rijksambtenaren te stimuleren vervroegd te stoppen doet ten slotte ook vreemd aan in het licht van de huidige Rijks-cao. Op voorstel van Remkes is daarin opgenomen dat er geen automatisch ontslag meer is met 65 jaar. De bedoeling van deze bepaling is de arbeidsparticipatie van ouderen bij het rijk te verhogen. Maar hoeveel rijksambtenaren zullen de 65 nog halen als ze tegelijk worden gestimuleerd om eerder te stoppen?

Het LBL hoopt dat de ministerraad dit voorstel niet overneemt. Het zou een uitermate slecht voorbeeld zijn voor al die werkgevers in Nederland die door het kabinet juist worden gemaand ouderen langer aan het werk te houden.

Nadere informatie kunt u inwinnen bij Yvonne Quispel en Bert Lokhorst, stafmedewerkers LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij; telefoon (030) 26 62 000 of, buiten kantooruren bij Yvonne Quispel; telefoon 06 44566128.

20 aug 03 16:41