Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk 28 juli 2003 W&I/IBA/2003/58788 Kenmerknr. 2020315340
Onderwerp Datum Kamervraag van het lid Verburg 20 augustus 2003

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Verburg (CDA) over WAO-ers en de Postcodeloterij.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)




---

Vraag 1
Kent u de organisatie Annie Connect die met steun van de Nationale Postcodeloterij WAO-ers aan een baan helpt als werknemer van een callcenter?

Antwoord
Ja, ik ken het callcenter Annie Connect en ik weet dat de Nationale Postcodeloterij de grootste klant van dit bedrijf is. Dat staat ook in hun brochure, waarvan bijgaand een afschrift. In de brochure staat ook dat 60% van de thuiswerkende telefonisten een WAO-achtergrond heeft.

Vraag 2
Gaat het hier om een gereguleerde samenwerking tussen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en Annie Connect? Op basis van welke afspraken (bij voorbeeld scholing, begeleiding en arbeidsomstandigheden) en (financiële) voorwaarden wordt geopereerd?

Antwoord
Nee, er is geen sprake van een gereguleerde samenwerking met UWV. Annie Connect maakt - zoals iedere andere werkgever die arbeidsgehandicapten in dienst heeft of neemt - gebruik van de wettelijke subsidiemogelijkheden op basis van de Wet reïntegratie arbeidsgehandicapten dan wel van op de werknemer toegesneden voorzieningen. Die kunnen, afhankelijk van de aard en omvang van de arbeidshandicap en de functie in het bedrijf, van persoon tot persoon verschillen.

Vraag 3
Op welke wijze vindt monitoring en controle op deze en dergelijk soort organisaties plaats?

Antwoord
Bij het toekennen van (reïntegratie-)subsidies geldt, dat UWV de aanvraag toetst aan de hand van de wettelijke eisen, zoals bijvoorbeeld de voorwaarde dat het om een arbeidsgehandicapte werknemer moet gaan.

Vraag 4
Is de Postcodeloterij de enige "sponsor" van dit project? Zo neen, welke instanties financieren nog meer en onder welke voorwaarden?

Antwoord
Zoals ik bij het antwoord op vraag 1 aangaf is de Nationale Postcodeloterij één van de klanten van Annie Connect. De Nationale Postcodeloterij betaalt Annie Connect voor de geleverde diensten. Annie Connect is niet een van de goede doelen waaraan de Nationale Postcodeloterij een schenking doet.

Vraag 5
Zijn er meer van dit soort organisaties die WAO-ers reïntegreren en mede gefinancierd doordat zij als "goed doel" worden aangemerkt? Kunt u een opsomming van organisaties en sponsoren en bedragen geven?




---

Antwoord
Er zijn meer organisaties die - in meer of mindere mate - WAO-ers in dienst nemen. Mij is niet bekend of en in hoeverre deze ook gefinancierd worden door de Postcodeloterij. Ik kan u dus ook geen opsomming van deze organisaties geven, noch van de daarmee gemoeide bedragen.

Vraag 6
Is hier sprake van een precedent? Hoe beoordeelt u deze ontwikkeling in het licht van het regeringsbeleid?

Antwoord
Gelet op mijn bovenstaande antwoorden is de vraag over precedentwerking mijns inziens niet relevant. De bedrijven die zich inspannen om WAO-ers en andere arbeidsgehandicapten in te schakelen in betaalde arbeid dragen in belangrijke mate bij aan de realisatie van het regeringsbeleid.