Gemeente Amsterdam

Amsterdam wil gemengde woonwerkgebieden

20 augustus 2003 - Stefan Rutte/Bert van den Ham

Het is goed mogelijk om op diverse plaatsen in Amsterdam woningen en bedrijven te mengen. Daarvoor moet wel het gemeentelijk instrumentarium, de zogenaamde bedrijvenregeling in bestemmingsplannen, worden aangepast.
Dit blijkt uit een onderzoek dat onder leiding van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam is uitgevoerd, met als titel 'Wonen tussen de bedrijven door'. Het college van B&W heeft ingestemd met het uitwerken van een alternatieve regeling die gemengde woonwerkgebieden mogelijk maakt.
Volgens het recent vastgestelde structuurplan komen de bedrijventerreinen Overamstel en Buiksloterham in aanmerking om te worden omgezet in gemengde woonwerkgebieden. De gemeente wil daar uitdrukkelijk ook ruimte voor bedrijven behouden. Het onderzoek 'Wonen tussen de bedrijven door' van de Dienst Ruimtelijke Ordening toont aan dat er mogelijkheden zijn om een groot deel van de huidige arbeidsplaatsen in te passen in een nieuwe situatie. Daarvoor zal nog wel met de zittende bedrijven overlegd moeten worden. De voorgestelde regeling maakt een onderscheid tussen menging op pand-, blok- en terreinniveau. Voor menging op pandniveau gaat het om kleinschalige bedrijvigheid, zoals een loodgieter of een schildersbedrijf. Op blokniveau kan lichte industrie worden gemengd tot maximaal 2000 m². Voor de menging van woningen en bedrijven op terreinniveau zijn er mogelijkheden voor wat grotere bedrijven zoals lichte industrie, perifere detailhandel en showrooms. Bedrijven, waar 's nachts of continu wordt gewerkt, die zwaar of frequent vrachtverkeer met zich meebrengen, die gevaar of stank veroorzaken of zogenaamde A-inrichtingen (bedrijven die veel geluidshinder veroorzaken) kunnen niet met woningen worden gemixt. Het is de bedoeling dat de juridische vertaling van de nieuwe regeling volgend jaar klaar is.
Het rapport wordt ter kennisneming naar de leden van de raadscommissie gestuurd.

© Gemeente Amsterdam