GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 20 augustus 2003 17:55
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks: Rapport NLR te beperkt en te volgzaam; Kamer moet nu hoorzitting houden

(20 augustus 2003)

GroenLinks constateert dat het NLR bij de beoordeling van de wens van Schiphol om de geluidsgrenzen bij de Zwanenburgbaan op te rekken uitgegaan is van de wensen van de sector. Het is typisch een rapport gemaakt vanuit de luchtvaartsector zelf. Daarmee is het te beperkt van opzet en schiet het tekort. Een hoorzitting met de hoofdrolspelers is nu nodig. Waar keer op keer is afgesproken dat vanaf nu milieunormen bepalend zijn voor wat er kan op Schiphol, is voor het rapport van het NLR de behoefte hoe en wanneer te vliegen van Schiphol leidend. Het rapport beweegt zich binnen de logica van Schiphol en KLM.

Bij de aanleg van de Polderbaan werd door ministerie en sector beweerd dat het om een zogenaamde 'milieubaan' ging. Deze baan zou de vluchten die tot nu toe over dichtbevolkte gebieden gingen, over legere gebieden leiden. De Zwanenburgbaan bijvoorbeeld zou minder gebruikt worden: een verhouding van één staat tot drie in vergelijking met de Polderbaan. Nu wordt dat (onder het mom van een rekenfout) teruggedraaid tot een verhouding één op één. De wens van Schiphol en KLM om op incidentele piekmomenten zeer veel vluchten uit te voeren en om bovendien het totale aantal vluchten toe te laten nemen, vereist immers dat ook de minder gewenste banen maximaal gebruikt moeten worden. Door de pieken meer te spreiden kan de luchthaven wel binnen de huidige normen groeien.

Als Staatssecretaris Schulz akkoord gaat met de wens van Schiphol, is duidelijk dat het voornemen om met de Polderbaan de geluidsoverlast op andere plekken te verminderen een farce is; deze baan leidt dan slechts tot extra vluchten. Met het versoepelen van de grens zullen vooral verderweg gelegen woonwijken veel extra geluidsoverlast krijgen. Deze gevolgen zijn echter onzichtbaar in de papieren werkelijkheid van de huidige regelgeving.

GroenLinks stelt samen met PvdA en D66 voor om direct na het zomerreces een hoorzitting met deskundigen te houden. Ook hoofdrolspelers als Cerfontaine, Netelenbos en Berkhout moeten gehoord worden.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -