Ministerie van Justitie

Persbericht

Nieuw voorstel terrorismewetgeving naar Tweede Kamer 20 augustus 2003

Minister Donner van Justitie heeft vandaag een nota van wijziging bij het wetsvoorstel terroristische misdrijven ingediend bij de Tweede Kamer waarin werving voor de jihad strafbaar wordt gesteld. In hetzelfde voorstel wordt ook samenspanning met als doel een terroristisch msdrijf te plegen apart strafbaar gesteld. De bewindsman geeft hiermee prioriteit aan de uitvoering van nieuwe terrorismewetgeving, zoals aangekondigd in de notitie 'Terrorisme en de bescherming van de samenleving' die eind juni werd gepresenteerd.

De rekrutering voor de jihad zal strafbaar worden gesteld door aanpassing van artikel 205 van het Wetboek van Strafrecht. Daardoor zal het werven voor gewapende strijd bestraft kunnen worden, ook als
-nog- onduidelijk is of degene die geworven is, zijn bijdrage aan de gewapende strijd in enig georganiseerd verband zal willen leveren. De maximumstraf wordt verhoogd van één jaar tot vier jaar.

Daarnaast zal samenspanning tot het begaan van terroristische misdrijven afzonderlijk strafbaar worden gesteld. Hiermee wordt beoogd strafrechtelijk optreden gemakkelijker te maken tegen terroristische netwerken en bewegingen die opereren in een los en wisselend samenwerkingsverband. Strafbaarstelling van samenspanning tot ernstige terroristische misdrijven gebeurt mede uit het oogpunt van een zo effectief mogelijke bestraffing en bestrijding van terrorisme. Met de strafbaarstelling van samenspanning wordt de internationale samenwerking bij terrorismebestrijding, inclusief de wederzijdse rechtshulp vergemakkelijkt.

Voor veroordeling wegens samenspanning moet worden aangetoond dat twee of meer personen (waaronder de verdachte) hebben afgesproken om terroristische misdrijven te plegen. Een dergelijke afspraak of overeenkomst kan worden afgeleid uit de verklaringen van degenen die de afspraak hebben gemaakt, maar kan ook blijken uit getuigenverklaringen of afgeluisterde telefoongesprekken. Aan de overeenkomst hoeft nog geen uitvoering te zijn gegeven.