Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij


Inlaat verzilt water door droogte:

nog geen directe problemen voor vissen en visserij

20-08-2003

In verband met de droogte wordt momenteel in enkele gebieden verzilt water ingelaten. De chloridegehalten van het water bedragen tussen de 200 tot 300 mg per liter, maar de prognose is dat dit kan oplopen tot 400 mg in de loop van deze week.

Eerder riep de OVB al op tot alertheid bij beheerders voor de kans op vissterfte onder invloed van het warme weer en de droogte. De inlaat van brak water roept nu ook vragen op over de gevolgen van verzilting voor zoetwatervissen en de visstand.

De genoemde zout(chloride)-gehaltes leveren nog geen problemen op voor de vis. De omstandigheden voor vissen zijn echter wel minder gunstig geworden, zodat ook de tolerantie van vissen lager is dan gemiddeld. Waakzaamheid is geboden in geval van de aal (paling). Deze vis heeft door zijn levenswijze problemen met een snelle aanpassing aan plotseling stijgende zoutgehaltes. Bij chloridegehaltes boven de 1500 mg per liter kunnen voor een aantal andere vissoorten de eerste problemen worden verwacht, vooral voor de kleine vissoorten. Overigens: ook zonder inlaat van verzilt water bestaat nog steeds de dreiging van visziekten door de extreme droogte en warmte.

Om de effecten op vissen te verzachten, dient verzilt water bij voorkeur 's nachts ingelaten te worden en de eerste dagen bij voorkeur geleidelijk aan. De kwaliteit van het water (chloride, zuurstof en pH) dient in het oog te worden gehouden en waterbeheerders, beroepsvissers en sportvissers dienen extra te letten op afwijkend gedrag van vissen en roodziekte bij aal. Bij sterfte in fuiken moeten de fuiken vaker gelicht worden. In probleemwateren dienen bij viswedstrijden geen vissen in opslag te worden gehouden.

In verband met de ontstane situatie kan de OVB vis- en visserijbiologische informatie verschaffen, assistentie bieden bij monitoring en calamiteiten, meldingen van vissterfte, en hulp bieden bij coördinatie. De OVB werkt hierin samen met de visserij-organisaties en het ministerie van LNV.

Meer informatie over effecten van de inlaat van verzilt water op vissen.

Nadere informatie OVB:
Tel. 030-6058425 (de heer Gerlach) Email: gerlach@ovb.nl ; binvis@ovb.nl; voor meldingen, calamiteiten in weekend en avond: 06-22804531