Lijst Pim Fortuyn


datum: 20 augustus 2003

PERSBERICHT

LPF STELT VRAGEN OVER INVOER CRUISE CONTROL

LPF- woordvoerder Verkeer & Waterstaat Hermans heeft Kamervragen gesteld over het voornemen van het kabinet om het verplicht stellen van cruise control in autos Europees aan te kaarten. Het is volgens Hermans maar zeer de vraag of de verkeersveiligheid hiermee gediend is. Veel ongelukken waarbij vrachtwagens betrokken zijn worden namelijk juist veroorzaakt door cruise control als gevolg van een verhoogde reactietijd en verminderde concentratie. Een koppeling met distance-control is volgens Hermans daarom sowieso een must.

Staatssecretaris Geel van Milieu stelt dat hiermee het brandstofverbruik zal verminderen. Een ander doel is om de uitstoot van CO2, door middel van het verplicht stellen van cruise control, terug te dringen. LPFer Hermans meent dat het milieu beter gediend is met maatregelen die niét op gespannen voet staan met de verkeersveiligheid. Het ligt meer voor de hand om het gebruik van bijvoorbeeld zuinige, milieuvriendelijke dieselmotoren te stimuleren. De onevenredig zware belasting voor deze milieuvriendelijke motoren is de LPF een doorn in het oog en zou vanuit milieuperspectief moeten worden afgeschaft.


---

Kamervragen, gesteld aan de Minister van Verkeer en Waterstaat

Ingezonden door LPF-kamerlid Max Hermans d.d. 20 augustus 2003


1) Is de minister, in navolging van staatssecretaris van Geel, van mening dat cruise control voor personenwagens verplicht moet worden gesteld? Zo ja waarom, zo nee waarom niet?


2) Is de minister van mening dat een dergelijke invoer voor personenwagens de verkeersveiligheid ten goede komt, mede in het licht van het aantal ongevallen met zware vrachtwagens, ongevallen waarbij cruise control een negatieve rol speelt? Zo ja waarom, zo nee waarom niet?


3) Is de minister van mening dat boordcomputers de verkeersveiligheid ten goede komen? Zo ja waarom, zo nee waarom niet?


4) Is de minister van mening dat het verminderen van milieubelasting zou kunnen worden bevorderd door het minder belasten van zuinige, milieuvriendelijke dieselmotoren? Zo ja, is de minister dan van plan milieuvriendelijke dieselmotoren minder te gaan belasten? Zo nee, waarom niet?