Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Volgende week woensdag start het grootse vrijetijdsonderzoek dat de ANWB ooit onder haar leden heeft gehouden. Als starthandeling reikt de hoofddirecteur van de ANWB, Guido van Woerkom, de eerste mini-enquêtes uit aan voorbijgangers op de boulevard in Scheveningen. Oproepen in de Kampioen en op de site van de ANWB ondersteunen de start van het "Vrijetijdsonderzoek 2003". De ANWB organiseert de komende periode allerlei activiteiten om zoveel mogelijk leden te prikkelen de uitgebreide vragenlijst op anwb.nl in te vullen.

Met een campagnebus zullen teams van ANWB-vrijwilligers tijdens een ronde door Nederland mini-enquêtes uitdelen. Deze mini-enquêtes bevatten vragen over de tevredenheid van mensen over hun vrije tijd. De teams gaan naar drukbezochte stadsparken zoals het Amsterdamse Bos of naar leuke evenementen zoals de Wereldhavendagen in Rotterdam en het Bloemencorso in Vollenhove.

Tegelijkertijd start de ANWB een vergelijkend onderzoek naar vrijetijdsvoorzieningen in een groot aantal gemeenten.

Door het invullen van de uitgebreide vragenlijst kunnen leden aangeven waar het aan schort bij de vrijetijdsbesteding, maar ook waar men tevreden over is. De site anwb.nl kent daarnaast wekelijks een nieuwe stelling waarop leden in het "forum van de week" kunnen reageren. Bovendien kan men via de site voordrachten doen voor en stemmen op twee prijzen die de ANWB in het leven heeft geroepen om vernieuwingen in de recreatiesfeer te stimuleren: de ANWB Vrijetijdsinnovatieprijs 2003 en de ANWB Vrijetijdsideeënprijs.

Het vrijetijdsonderzoek is een reactie op zorgwekkende signalen die de ANWB de afgelopen jaren heeft ontvangen. Zo hebben de mensen steeds minder vrije tijd, hebben moeite om deze op een voor hen bevredigende wijze in te vullen en er is sprake van een achteruitgang van de hoeveelheid en kwaliteit van recreatiemogelijkheden bij hen in de buurt. Daarnaast is er weinig aandacht voor bij betrokken overheden.

Leden die niet over internet beschikken kunnen ook meedoen aan de enquête door deze telefonisch aan te vragen of af te halen bij het ANWB-verkooppunt in de buurt. Alle leden die de enquête volledig invullen maken kans op een verwenweekend ter waarde van 1000 Euro of een ANWB-cadeaubon ter waarde van 50 Euro.

Voor de redactie

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB