Ingezonden persbericht


Teken de online petitie voor een referendum over de Europese Grondwet op www.europeesreferendum.nl

Momenteel wordt een Grondwet voor de Europese Unie voorbereid. Deze Grondwet is een belangrijke stap in zekere zin de éigenlijke stap in de Europese Eenwording. De hele opbouw van de EU wordt in de Grondwet opnieuw bekeken. Daarom is de tijd aangebroken dat Europa een zaak van iedereen wordt. Daarom vragen wij het parlement om een referendum uit te schrijven over de Europese Grondwet!

Negen argumenten voor een referendum


1. De Europese Grondwet overruled de Nederlandse Grondwet en heeft een directe juridische werking op Nederland.
2. Een Grondwet zonder toestemming van degenen die hem moeten gehoorzamen de burgers is niet legitiem.
3. De schepper van onze grondwet, Thorbecke, heeft een volksraadpleging over Grondwetswijzigingen voorzien door tussentijdse ontbinding van het parlement. Voor de Europese Grondwet geldt deze procedure niet. Een referendum vult deze lacune op.
4. Een referendum is een eerste stap naar de overbrugging van het democratisch tekort in de Europese Unie.
5. Een referendum leidt tot een grotere betrokkenheid van burgers bij Europa .
6. Een referendum bevordert het publieke debat over de Europese Unie - een debat dat nu grotendeels afwezig is.
7. Vele andere landen volgens deskundigen minimaal 8 en misschien wel 15 landen - houden óók een referendum over de Grondwet.
8. Nederland is een hekkensluiter in Europa. Andere landen hielden de laatste decennia al 33 nationale referenda over de Europese integratie. Nederland heeft als enige Europese land nog nooit een nationaal referendum gehouden, over geen enkel onderwerp.
9. Last but not least: volgens SCP- en NIPO-peilingen is een grote meerderheid van de Nederlanders voorstander van referenda over Europa . Dat is inclusief een ruime meerderheid van de CDA- en VVD-achterban. In een democratie zou dit al voldoende argument zijn.

www.europeesreferendum.nl