Katholieke Universiteit Nijmegen

Embargo tot 20 augustus, 18.00 uur
Publicatie in Nature 21 augustus

Nijmeegse chemici ontwikkelen 'nanomachine'

Nijmeegse onderzoekers hebben een uiterst kleine machine ontworpen die chemische handelingen kan uitvoeren aan polymere draden op een schaal die een miljard maal kleiner is dan die van gewone machines. De onderzoekers publiceerden hun vondst in het wetenschappelijk tijdschrift Nature van 21 augustus 2003. Het onderzoek is gedaan door de chemici Thordarson, Bijsterveld, Rowan en Nolte van de afdeling organische chemie, ondergebracht in onderzoeksinstituut NSRIM van de KU Nijmegen.

Dit is het eerste voorbeeld van een 'nanomachine' die geprogrammeerde handelingen verricht en de vondst is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de nanotechnologie. Hierdoor kan men in de toekomst zeer kleine patronen en schakelingen aanbrengen op speciale materialen (smart materials), bijvoorbeeld zoals nodig voor de constructie van volgende generaties van chips. Nanotechnologie is een groeigebied dat ondermeer gesteund wordt door het Ministerie van Economische Zaken in het onderzoeksprogramma Nanoned.

Moleculaire ketting

Ons DNA en RNA wordt voortdurend gemodificeerd door enzymen zoals DNA-polymerases en Nucleases. Deze biomoleculen hebben de vorm van een ring. Ze schuiven aan de DNA-ketens en glijden vervolgens langs deze ketens, intussen allerlei modificaties uitvoerend. Ze worden aangetroffen in elk levend organisme - van bacterie tot de mens - en zijn essentieel voor het leven. Een dergelijk enzym aan een DNA-keten kan worden vergeleken met een kraal die aan een ketting hangt en langs deze ketting kan bewegen. Chemici noemen dit een rotaxaan-structuur (moleculaire ketting). Dit woord is afgeleid van de Latijnse woorden Rota (wiel) en Axis (as). Wetenschappers in Nijmegen hebben zich door dit voorbeeld uit de natuur laten inspireren en een moleculaire machine ontworpen die aan een polymere draad kan bin-den en zich langs deze draad kan voortbewegen. De machine wordt voortdurend geactiveerd en brengt op een efficiënte manier zuurstofatomen aan in de polymeerketen.

NSRIM: Nijmegen Science Research Institute for Molecules and Materials

Het centrale thema van het NSRIM-onderzoek is de relatie tussen de eigenschappen en de structuur van materie, met name op moleculair niveau. De uiteindelijke doelstelling is het scheppen van nieuwe moleculaire structuren en materialen met vooraf gedefinieerde, gewens-te eigenschappen. Het onderzoeksprogramma reikt van het ontwerpen en synthetiseren van specifieke moleculen en moleculaire structuren tot hoog-efficiënte zonnecellen en staal met diamantcoating voor een langere levensduur van industrieel gereedschap.

`Epoxidation of polybutadiene by a topologically linked catalyst', Pall Thordarson, Edward J.A. Bijsterveld, Allan E. Rowan & Roeland J.M. Nolte.

21-8-2003