C/TAC-Align
Totaal aantal pagina's: 5

P E R S B E R I C H T

's-Hertogenbosch, 21 augustus 2003

CtacAlign ligt operationeel op koers

Interesse voor SAP-diensten CtacAlign trekt aan

SAP-dienstverlener CtacAlign maakt bekend dat het resultaat over de eerste helft van 2003, exclusief het eenmalige boekverlies van de Spaanse activiteiten, uitkwam op EUR 201.000 negatief. Twee weken geleden werd reeds aangekondigd dat het 70% belang in de Spaanse dochter C.tac Informatica S.A. per 1 juli 2003 is afgestoten en voor EUR 861.000 (bruto) is afgeboekt. Het nettoresultaat over het eerste halfjaar, inclusief de afboeking kwam uit op EUR 954.000 negatief. Door de verkoop kan CtacAlign zich nu volledig concentreren op het versterken van haar activiteiten in de Nederlandse SAP-markt.

De omzet van de Nederlandse activiteiten in de eerste helft van 2003 daalde naar EUR 5,5 miljoen (H1 2002: EUR 8,2 miljoen). De SAP-beheeractiviteiten van CtacAlign lieten een lichte groei zien. De omzet bij de consulting activiteiten daalde. Belangrijkste reden voor de daling is de afronding van het omvangrijke SAP-implementatie project bij Ytong in de eerste helft van 2002, waar geen grote projecten voor in de plaats zijn gekomen.

Voorzitter Raad van Bestuur Henny Hilgerdenaar: "We liggen op koers. In het afgelopen anderhalf jaar hebben we onze organisatie aangepast en hebben we geïnvesteerd in een nieuwe generatie SAP-producten die beter aansluiten bij de toenemende vraag van middelgrote ondernemingen naar meer kleinschalige specialistische SAP-oplossingen. We zien nu weer meer beweging in de markt en een groeiende interesse in onze dienstverlening. Ik verwacht echter op dit moment niet dat dit al een significante invloed zal hebben op het resultaat over 2003."

CtacAlign richt zich op nieuwe generatie SAP-oplossingen
CtacAlign loopt voorop met nieuwe SAP-ontwikkelingen door hierin vroegtijdig te investeren. Een voorbeeld hiervan is de recentelijk door SAP geïntroduceerde NETWEAVER productenlijn, die gericht is op integratie (van delen binnen de SAP-omgeving en van SAP met andere systemen), waar medio dit jaar al diverse marketingactiviteiten voor zijn gestart. Ook met overige marketingactiviteiten speelt CtacAlign in op actuele onderwerpen richting de SAP-klanten, en organiseert veel informatiesessies.

Het medio dit jaar afgeronde project voor de inrichting van het nieuwe product SAP Enterprise Portal voor V&D Warenhuizen en het ook recent afgeronde upgrade-project van SAP bij Heerema Marine Contractors zijn twee voorbeelden van deze nieuwe dienstverlening. Het beleid van CtacAlign is gericht op de uitbouw van haar activiteiten met deze nieuwe generatie SAP-oplossingen.
Vraag naar consulting activiteiten in eerste helft lager
In de eerste helft van het jaar nam de omzet van de business unit Consulting af tot EUR 2,7 miljoen, met name door de afronding van het grote SAP-implementatie project bij Ytong in de eerste helft van 2002, waar geen grote projecten voor in de plaats zijn gekomen. De vraag van middelgrote ondernemingen is in de loop der tijd veranderd en bestond in de eerste helft van dit jaar voornamelijk uit kleinschaligere SAP-projecten, zoals systeemupgrades, -optimalisaties en integratietrajecten, van de bestaande SAP-omgeving. Enkele belangrijke opdrachten die CtacAlign in dit kader in de afgelopen periode heeft gekregen zijn een SAP herimplementatie project bij de Provincie Noord-Brabant en trajecten bij RDW, Tommy Hilfiger en Aldipress.

Beheeractiviteiten groeien licht
De omzet in de business unit Application Management is licht gegroeid tot EUR 2,8 miljoen. In de afgelopen periode zijn diverse SAP-beheercontracten verlengd en heeft CtacAlign ook nieuwe meerjarige beheercontracten kunnen afsluiten, onder andere bij KVM Beheer. Enkele klanten hebben een groter deel van hun ICT-beheer uitbesteed aan CtacAlign, met name op de gebieden netwerkbeheer en Business warehouse-beheer. Verder zijn een aantal midmarket-klanten overgegaan naar een nieuwe mySAP software-licentie overeenkomst.

Kostenbewaking verscherpt
De verscherpte kostenbewaking heeft in de eerste helft van 2003 geresulteerd in een 25% lagere kostenbasis. Het totaal aantal FTE's per 30 juni 2003 bedroeg 115. Dat is een afname van 30 FTE's ten opzichte van de 145 FTE's per ultimo juni 2002. De omzet per medewerker over de eerste helft 2003 bedroeg EUR 50.000 (eerste helft 2002: EUR 59.000).

Om de kosten zoveel mogelijk in lijn te houden met de omzetontwikkeling zal ook in de rest van het jaar veel aandacht blijven uitgaan naar kostenbewaking. Kostenbesparingen worden in eerste instantie gezocht bij de overige bedrijfskosten en in flexibilisering van de arbeidskosten. Belangrijke aandachtspunten daarvoor zijn een goede verhouding tussen de lijn- en stafkosten en verbetering van het rendement per medewerker.

In het kader van een efficiëntere marktbewerking zijn de business units Consulting en Integration Technology samengevoegd. De organisatiestructuur bestaat daarmee sinds begin dit jaar uit twee business units. In de business unit Consulting zijn de SAP-consulting en integratiediensten ondergebracht. De business unit Application Management omvat de SAP-beheeractiviteiten.

Sterke balans en goede cashpositie
De balans is door efficiënt werkkapitaalbeheer en door het afboeken van de Spaanse activiteiten verder versterkt wat resulteert in een solvabiliteit per ultimo juni 2003 van 77% (Ultimo 2002: 71%). CtacAlign heeft alleen kortlopende schulden en geen langlopende verplichtingen.

De liquide middelen kwamen uit op EUR 1,1 miljoen ultimo juni 2003 ten opzichte van EUR 1,2 miljoen per ultimo 2002.

Met deze balansverhoudingen heeft CtacAlign een uiterst solide financiële basis om met haar organisatie en dienstverlening in te blijven spelen op de marktvraag. Tevens stelt het de onderneming in staat optimaal te profiteren van een toekomstige opleving van de ICT-markt.

Meer beweging in de markt, maar nog te vroeg voor verwachting
Er is op dit moment meer beweging in de SAP-markt en interesse in de dienstverlening van CtacAlign dan een halfjaar geleden, wat zich op dit moment al op beperkte schaal heeft vertaald in concrete projecten.

Klantgerichtheid, het herkennen van en inspelen op de wensen van de klanten zullen naast het verder versterken van de slagvaardigheid van de commerciële organisatie ook in de tweede helft van dit jaar belangrijke aandachtspunten blijven. Scherpe kostenbewaking en bewaking van de balans- en cashpositie zullen hoge prioriteit houden.

Ondanks de grotere beweging in de markt is het op dit moment nog te vroeg om een betrouwbare uitspraak te doen over de verwachte resultaten in 2003. Ook gaat CtacAlign er vanuit dat de toegenomen interesse in haar dienstverlening in 2003 nog geen significant effect zal hebben op het resultaat.

/ / / / / / / / / /

Profiel CtacAlign

CtacAlign is een ICT-dienstverlener gespecialiseerd in SAP-oplossingen. Activiteiten bestaan uit implementatie, integratie en beheer van SAP-systemen en hiervan afgeleide activiteiten zoals systeem upgrades en systeemoptimalisaties. De onderneming is hiervoor SAP Service Partner en de grootste SAP-reseller in Nederland voor middelgrote ondernemingen. Tot de klantenkring behoren meer dan 100 organisaties in handel en industrie, zakelijke dienstverlening, (semi) overheid en universiteiten.

CtacAlign had per 30 juni 2003 115 medewerkers in dienst. De onderneming is gevestigd in 's-Hertogenbosch (Nederland).

CtacAlign is genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam en is opgenomen in het Next Economy segment van Euronext.



C/TAC-Align