Cordaid


---

Monrovia, 21 augustus 2003

Liberia wordt al veertien jaar geteisterd door een slopende burgeroorlog. Regeringstroepen en rebellen maken elkaar en de bevolking het leven zuur en schuwen geen enkele vorm van geweld. Vrouwen hebben het meeste te lijden onder de oorlog, vindt Cecilia Wounuah, financieel manager van een vrouwencentrum in Gbarnga. "Elke dag is een gevecht om voedsel en een kussen om je hoofd neer te leggen."

'Vrouwen in Liberia hebben het meeste te lijden onder de oorlog'

Enkele weken geleden was Cecilia Wounuah even terug in haar huis in Gbarnga, centraal Liberia, nadat ze was gevlucht voor het geweld van de rebellen. Het hele huis was leeggeroofd. Potten, pannen, matrassen, alles was weg. En ze is niet de enige. Honderden duizenden mensen in Liberia hebben dezelfde ervaring in de burgeroorlog die Liberia al bijna veertien jaar teistert. "Je voelt je leeg, gefrustreerd en boos. Aan de andere kant is het voor ons een way of life geworden. We hebben dit al zo vaak meegemaakt." De rebellengroep LURD maakte inwoners van Gbarnga al in 2001 het leven zuur, en herhaalde aanvallen in maart en juli dit jaar. "Ze plunderen en roven, verkrachten vrouwen, gebruiken geweld en nemen alles mee wat ze kunnen. Andere keren zijn we naar buurland Ivoorkust gevlucht, niet zover van Gbarnga. Nu kon dat niet omdat het daar ook niet veilig is. We zitten nu met dertig mensen op elkaar in een drie kamerappartement in Monrovia. We hebben nauwelijks kleding meegenomen, daarvoor ging het te snel."

Toekomst

Tussen de oplevingen van geweld door werkt Cecilia Wounuah als financieel manager van het Bisdom van Gbarnga en is ze betrokken bij het reilen en zeilen van vier vrouwencentra van het Bisdom. In de regio hebben we vier centra, waar in totaal ruim vijfhonderd vrouwen cursussen volgen op allerlei gebieden, zoals landbouw en kleding maken. Vrouwen worden op deze manier gestimuleerd zelf geld te verdienen. "We waren in stadium beland dat alleen cursussen geven niet langer voldoende was. De vrouwen slaagden er vaak niet in na hun opleiding daadwerkelijk aan de slag te gaan, omdat ze geen geld hebben voor investeringen zoals een naaimachine. We wilden de vrouwen hier in de nabije toekomst verder in begeleiden. Daar zijn we door de laatste oplevingen van geweld niet aan toegekomen. Het centrum ligt nu helemaal stil, omdat iedereen gevlucht is. Hopelijk komt de vrede snel en kunnen we kracht vinden opnieuw aan onze toekomst te werken."

Gevecht

Vrouwen hebben het meeste te lijden onder de oorlog in Liberia, vindt Cecilia Wounuah. Ze hebben de zorg over de kinderen, die vaak niet in de gaten hebben wat er aan de hand is. Ze moeten op zoek naar het schaarse beetje voedsel dat voorhanden is, omdat de mannen vaak het huis niet kunnen verlaten. "Hier in Monrovia valt het nu wel mee, maar onze mannen en zonen lopen altijd kans dat rebellen hen meenemen om mee te strijden. Onze dochters laten we ook liever thuis. Er is een grote kans dat ze anders verkracht worden." Thuis dragen vrouwen de last van de stressituatie. Mannen zijn gefrustreerd dat ze niet kunnen werken om voor hun familie te zorgen, en de kinderen zien hun toekomst naar de knoppen gaan doordat ze niet naar school kunnen of naar de universiteit. "Er is veel strijd in huis. Ik ben constant voor scheidsrechter aan het spelen. Het is heel vermoeiend. Maar wat kan ik doen? Elke dag is een gevecht om voedsel en een kussen om je hoofd neer te leggen."

Mariska Smolders

Mariska Smolders is namens Mensen in Nood (Cordaid) sinds zaterdag 16 augustus in Liberia. Zij maakt deel uit van een internationaal Caritas noodhulpteam. Dit team inventariseert de eerste noden en brengt de eerste hulp op gang. Mariska brengt regelmatig verslag uit naar de (inter)nationale media.

Eerdere berichtgeving van Mensen in Nood/Cordaid over Liberia:


· Liberianen houden moed, ondanks jarenlange burgeroorlog, 21 augustus 2003


· Mensen in Nood (Cordaid) in actie voor Liberia, 11 augustus 2003


· Internationale gemeenschap moet onmiddellijk optreden in Liberia, 24 juli 2003