Gemeente Berkel en Rodenrijs


Monitoringsprogramma grondtransport

Monitoringsprogramma grondtransport en bouw tunnel Rodenrijseweg

Bij de Rodenrijseweg en de Zuidersingel, ter hoogte van de Laan van Koot, beginnen binnenkort bouwwerkzaamheden voor twee projecten. Eind augustus-begin september begint de gemeente met de bouw van een tijdelijke brug over de Rodenrijsevaart voor de grondtransporten voor het bouwrijp maken van het toekomstig bedrijventerrein Oudeland. Vanaf begin 2004 begint de provincie met de bouw van de tunnel voor de provinciale weg N470. De gemeente Berkel en Rodenrijs en provincie zorgen voor een monitoringsprogramma om tijdig maatregelen tegen eventuele schade als gevolg van de werkzaamheden te kunnen nemen.

Grondtransport per vrachtwagen
De gemeente Berkel en Rodenrijs zal deels over het tracé van de toekomstige N 470 grond aanvoeren voor het bouwrijp maken van polder Oudeland. Dit grondtransport vindt plaats per vrachtwagen. De vrachtwagens, komend vanaf de G.K. van Hogendorpweg, zullen de Rodenrijseweg en de Zuidersingel oversteken ter hoogte van de toekomstige N470. Het grondtransport begint in oktober 2003, op werkdagen tussen 7.00 en 16.00 uur.
Omdat dit grondtransport gebeurt met vrachtwagens, waarbij hinder of schade kan optreden bij omwonenden, heeft de gemeente een onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke schade door dit bouwverkeer. Op basis van dit onderzoek verwacht de gemeente geen schade aan panden door trillingen, veroorzaakt door het grondtransport per vrachtwagen.

Tunnel N470
Begin 2004 start de bouw van de tunnel voor de N470 onder de Rodenrijseweg in Berkel en Rodenrijs. Hierbij zullen heipalen en damwanden de grond in worden getrild. Om de mate van hinder en de mogelijke schadegevolgen te onderzoeken, heeft de provincie in december 2002 een trillingsproef uitgevoerd. Hierbij is een aantal mogelijke bouwmethodes uitgeprobeerd, waarbij de trillingen in de omgeving nauwkeurig werden gemeten. Het trillen en heien bij deze proef heeft geen schade opgeleverd aan de omringende bebouwing, zo blijkt uit de metingen.
Met de proef is een geschikte manier van bouwen vastgesteld, waarmee de overlast kan worden verminderd.

Monitoringsprogramma
Hoewel op basis van beide onderzoeken geen problemen worden verwacht, en de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen, kan er toch overlast of onvoorziene schade optreden. Daarom hebben provincie en gemeente voor de komende 2,5 jaar een monitoringsprogramma opgesteld, waarbij de gevolgen van de bouwactiviteiten voor de omgeving nauwkeurig worden gevolgd.
Bij een aantal panden in de omgeving wordt, voorafgaand aan de werken, de huidige bouwkundige toestand opgenomen. Daarnaast worden meetpunten aangebracht in de gevels, die regelmatig worden gemeten om eventuele verzakkingen te kunnen ontdekken. Ook zullen regelmatig trillingsmetingen worden uitgevoerd. Op deze wijze kan (trillings)overlast en eventueel toch optredende schade tijdig worden vastgesteld en kunnen maatregelen getroffen worden. Bewoners van huizen die in aanmerking komen voor het monitoringsprogramma ontvangen binnenkort bericht over de verdere aanpak.

Laatste wijziging: 21 augustus 2003
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs