Keurmerkinstituut Voorlichting

Duits-Nederlandse samenwerking in certificatie van afbreekbaar plastic



BERLIJN - BLEISWIJK, 21 augustus 2003 -- Het Keurmerkinstituut in Bleiswijk en de Duitse certificatie-instelling DIN CERTCO in Berlijn gaan samenwerken in de certificatie van composteerbare producten. Hierdoor zijn deze producten in Nederland en Duitsland te herkennen aan hetzelfde symbool (het kiemplantlogo), en hoeven producenten dit slechts één keer aan te vragen.

Producten die het kiemplantlogo mogen voeren kunnen zonder negatieve gevolgen voor de compostering en de compostkwaliteit worden afgevoerd via het gft-afval. De Nederlandse Vereniging van Afvalverwerkers (VVAV) heeft besloten composteerbare producten gefaseerd toe te laten in de gft-bak. Per 1 september 2003 worden composteerbare zakken, mits gecertificeerd en voorzien van het kiemplantlogo, geaccepteerd in de gft-bak. Voor gft-zakken van 120 liter en groter gelden aanvullende eisen: deze moeten zijn voorzien van het Milieukeur.

In het Duitse Kassel is onlangs 's werelds grootste praktijkproef met het gebruik van afbreekbaar plastic afgesloten. In Kassel was een groot aantal producten te koop in een composteerbare verpakking, o.a. groente, fruit en boter. Ook werden nieuwe composteerbare producten geïntroduceerd, waar onder draagtassen. Het begeleidende onderzoek leidde tot de volgende conclusies:
- aan het einde van de proefperiode waren 8 van de 10 consumenten op de hoogte van het bestaan van deze nieuwe verpakkingen en de voordelen ervan;
- 89 % van de consumenten die producten in de nieuwe verpakking hadden gekocht waardeerden de hoge kwaliteit, en zeiden ze opnieuw te zullen kopen;
- meer dan een derde van de consumenten was bereid meer te betalen voor afbreekbare verpakkingen;
- consumenten wisten dat de nieuwe verpakkingen in de gft-bak kunnen, en de compostkwaliteit bleek niet te zijn verslechterd.

Jürgen Neun, directeur van DIN CERTCO, concludeert: "De resultaten van het Kassel-project en de samenwerking tussen Keurmerkinstituut en DIN CERTCO leggen de basis voor een doorbraak in het gebruik van composteerbare producten. Willem van Weperen, directeur van het Keurmerkinstituut, voegt hieraan toe: "Onze gemeenschappelijke visie is één certificatiesysteem voor composteerbare producten in Europa".

De lijst van reeds gecertificeerde producten is te vinden op de website van DIN CERTCO (www.dincertco.de).

DIN CERTCO is het certificatie-instituut van het Duits normalisatie-instituut DIN. Het Keurmerkinstituut verleent in Nederland verschillende keurmerken, waar onder het Milieukeur.