Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 150
Datum: 11 juni2018 augustus 2003

Provinciale Cchauffeurs provincie leren opnieuw rijden

|                                                              |
Het Nieuwe Rijden is dé rijstijl van voor de 21e eeuw. Een rijstijl die past in onzeeen duurzame leef- en werkstijl omdat het automobilisten zuinig leert omgaan met brandstof. Het meerjarenprogramma 'Het Nieuwe Rijden 1999-2005'(HNR) is een initiatief van NOVEM, Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu. Dit programma stimuleert een energie-efficiënt rijgedrag bij automobilisten en beroepschauffeurs. In het kader van het Friese Provinciaal Milieubeleidsplan gaan zullen chauffeurs van provinciale dienstauto's daarom een workshop volgen waarin zij de aangepaste rijstijl aangeleerd krijgen. Global Action Plan Nederland heeft speciaal voor bedrijven en instellingen de workshop 'Het Nieuwe Rijden' ontwikkeld.

Op 21 augustus wordt de workshop gegeven op het provinsjehûs te LeeuwardenO. Een vijftigtal chauffeurs die in dienstauto's rijden, zullen de workshop volgen. Naast hen ook gGedeputeerde Ton . Baas, die belast is met milieuzaken en graag het goede voorbeeld wil gevenlaat zich dan graag de principes van Het Nieuwe Rijden uitleggen. Baas: "Jaarlijks rijd ik zakelijk en prive vele duizenden kilometers. Dat neemt de nodige brandstof en je weet zelf niet altijd hoe je het verbruik, naast niet te hard rijden, op een eenvoudige wijze kunt minderen. Het Nieuwe Rijden weet dat wel en dat laat ik mij graag uitleggen. Als portefeuillehouder van zowel verkeer als milieu vind ik dat belangrijk, al is het alleen maar om daarmee het goede voorbeeld te geven".

Op 21 augustus wordt de workshop gegeven op het provinsjehûs in Leeuwarden. De workshop bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Iedere deelnemer zal kan in een rij-simulator zijn of haar aangeleerde rijstijl direct in de praktijk kunnen brengen. Daarnaast houdzullen alle deelnemers vooraf en achteraf hun brandstofgebruik bijhouden om de resultaten daadwerkelijk te meten. Gedeputeerde Baas neemt om 9.30 uur plaats in de simulator, plaats van handeling is het provinsjehûs, Tweebaksmarkt 52 te Leeuwarden.
|                                                              |

Wat is het nut van Het Nieuwe Rijden?
De auto van nu is heel anders dan de auto van een jaar of vijftien geleden. Brandstofinjectie, een vijfde versnelling en motormanagement zijn slechts enkele voorbeelden van technologische vernieuwingen. Toch hebben de meeste automobilisten hun rijstijl tot dusver niet aan deze ontwikkelingen aangepast. En dat doet een 'Nieuwe Rijder' nu juist wél. Daarbij gaat het naast rijstijl nog om een aantal andere aspecten, zoals bandenspanning en comfortverhogende en brandstofbesparende accessoires. Het moet eenvoudig zijn om met hetzelfde aantal kilometers 10% minder brandstof te verbruiken en daarmee 10% minder CO2 uit te stoten: een win-win situatie. Gedeputeerde Ton. Baas wil als aanjager van het Provinciaal Milieubeleidsplan in Fryslân, de provinciale ambtenaren met dit initiatief op het goede spoor zetten. Dit geldt niet alleen voor de kilometers die verreden worden in werktijd maar ook privé. Natuurlijk zou het nóg beter zijn als we de auto af en toe blijft laten staan of eens vaker stilstaan bieen andere wijze van j vervoer salternatievte kiezenen. Maar de rijstijl van het Nieuwe Rijden is al een flinke stap in de richting van een duurzaam leefmilieu.

Het meerjarenprogramma 'Het Nieuwe Rijden 1999-2005'(HNR) is een initiatief van NOVEM, Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu. Dit programma stimuleert een energie-efficiënt rijgedrag bij automobilisten en beroepschauffeurs. Global Action Plan Nederland heeft speciaal voor bedrijven en instellingen de workshop 'Het Nieuwe Rijden' ontwikkeld.

Demonstratie van T. Baas in de rij-simulator: 21 augustus..u 8.30 uur, provinsjehûs te Leeuwarden. Voor meer informatie , afdeling Communicatie 058 - 2925735 of over Het Nieuwe Rijden: www.hetnieuwerijden.nl .

---- --