PLAN NEDERLAND

Belangrijke stappen gezet in strijd tegen vrouwenbesnijdenis

PERSBERICHT

Positief evaluatierapport project 'Combating Female Genital Mutilation'

Er zijn belangrijke stappen gezet in de strijd tegen Female Genital Mutilation (FGM), rituele vrouwenbesnijdenis in Mali, maar er moet nog veel gebeuren. Dat is in grote lijnen de conclusie van de evaluatie van het project 'Combating Female Genital Mutilation' van Plan International in Mali, dat in juni 2003 formeel werd afgerond. De relevantie van het project staat buiten kijf, zo staat te lezen in het rapport van de onafhankelijke evaluatiemissie, bestaande uit het Nederlandse bureau ETC Crystal en een Malinese consultant. Temeer omdat het project een centrale rol heeft gespeeld in het ontwikkelen van nationaal beleid ten aanzien van vrouwenbesnijdenis, door middel van lobby en institutionele ondersteuning van specifieke doelgroepen. Het inmiddels gestarte Programme National de Lutte contre L'excision (PNLE) is vrijwel geheel gebaseerd op het project van Plan International.

Verminking
De term Female Genital Mutilation (FGM) laat weinig twijfel bestaan over de aard van rituele vrouwenbesnijdenis: het is - aldus internationale organisaties als Unicef, de World Health Organization en Plan International - een ernstige vorm van verminking van het vrouwelijk lichaam. FGM leidt in de praktijk vaak tot shock, langdurige ontstekingen, psychische trauma's, gevaarlijke complicaties bij latere zwangerschappen en een verhoogd risico op HIV-besmetting. En dat allemaal omdat de cultuur het voorschrijft. Een vrouw die niet besneden is, geldt in de gebieden waar vrouwenbesnijdenis wordt gepraktiseerd als 'onrein'. Zij zal niet door een man worden begeerd, ongetrouwd blijven en eindigen als outcast in de samenleving. En dus vinden besnijdenissen van jonge meisjes tot op heden op grote schaal plaats, met alle risico's van dien

Van alle vrouwen in het West-Afrikaanse Mali - ongeacht of zij moslims, christen of animist zijn-, is ruim 90 % op jonge leeftijd besneden. Eén van de directe gevolgen daarvan is een hoog moedersterftecijfer: per 100.000 geboortes, sterven 557 vrouwen tijdens of na de bevalling.
Verbetering van de reproductieve gezondheid van vrouwen én een verhoogd algeheel welzijn zijn dan ook de primaire doelstellingen van het project 'Combating Female Genital Mutilation', dat Plan International in Mali uitvoert in samenwerking met een aantal Malinese overheidsorganisaties en nationale ngo's. Met het project tegen vrouwenbesnijdenis wordt onder meer gestreefd naar een toename van kennis over de gevaren van FGM, hulpverlening aan FGM-slachtoffers, alternatieve bronnen van inkomsten voor de exciseuses (de vrouwen die de besnijdenis uitvoeren) en maatschappelijk draagvlak voor het verbieden van FGM. Lobby, voorlichting en versterking van het maatschappelijk middenveld vormen belangrijke peilers van het project. Uit de evaluatie blijkt dat met name op het terrein van kennisvergroting, maatschappelijk draagvlak voor het verbieden van FGM en versterking van het maatschappelijk middenveld aanzienlijke voortgang is geboekt. Een aantal zeer invloedrijke groeperingen en individuen -waaronder de voormalige president van Mali, een aantal belangrijke religieuze leiders en een reeks netwerken van 'griots' en journalisten -, hebben zich inmiddels nadrukkelijk uitgesproken tégen FGM.

Fragiel
Ook met betrekking tot het daadwerkelijk terugdringen van het aantal besnijdenissen zijn bescheiden successen geboekt, al ontbreken betrouwbare cijfers vooralsnog. Zeker is in elk geval dat een aantal exciseuses geen besnijdenissen meer uitvoert. In een aantal bij het project betrokken dorpen is formeel de beslissing genomen vrouwenbesnijdenis af te schaffen en in een groot deel van de betrokken gemeenschappen hebben sinds de start van het project in 2000 geen besnijdenissen meer plaatsgevonden. Deze successen zijn echter 'fragiel', aldus het evaluatierapport. Rituele vrouwenbesnijdenis is een diepgeworteld gebruik in de Malinese cultuur en er is nog een lange weg te gaan voordat FGM werkelijk tot het verleden behoort. Uit de evaluatie is dan ook duidelijk geworden dat de medische benadering voorlopig de meest effectieve manier is om vrouwenbesnijdenis te bestrijden, omdat deze niet als bedreigend voor de cultuur wordt ervaren. Toch is voor het duurzaam uitbannen van FGM een ingrijpende mentaliteitsverandering noodzakelijk. Het evaluatieteam adviseert daarom culturele en mensenrechtenaspecten steeds meer in het project te integreren.
Op grond van de evaluatie beraadt Plan zich op welke manier het project wordt voortgezet.

Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan, is lid van de koepelorganisatie Plan International, een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie met activiteiten in 45 programmalanden. De primaire doelstelling van Plan is het realiseren van structurele verbeteringen in de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden door middel van programma's en projecten in de directe leefomgeving van kinderen.
Plan Nederland heeft sinds januari 2000 de status van medefinancieringsorganisatie.


-------------------------------------- Einde persbericht
---

Noot van de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Plan Nederland
Layana Mokoginta
Hoofd Corporate Marketing & Communicatie

020 549 55 55
layana.mokoginta@plannederland.nl

21 aug 03 09:42