Gemeente Enschede

Versnelde uitgifte kavels Diekman mogelijk


Enschede, 21-08-2003

Locatie niet in beeld voor studenten.

De verkoop van kavels in het nieuwbouwgebied Diekman kan drie jaar eerder beginnen dan aanvankelijk gepland. Dit is mogelijk als de huurovereenkomst tussen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Enschede tussentijds wordt opgezegd. Het college van B en W is inmiddels akkoord gegaan met de versnelde ontwikkeling van de 2^e fase van het Diekman woninggebied. De locatie Diekman is wat het college betreft overigens niet in beeld voor de tijdelijke huisvesting van studenten.

Het COA heeft recent bekend gemaakt plannen te hebben het asielzoekerscentrum eerder te willen sluiten, namelijk per 1 november 2003. Volgens het bestemmingsplan is de locatie Willemsbeek, waar momenteel het asielzoekerscentrum is gevestigd, bedoeld voor woningbouw. Op dit bestemmingsplan is destijds een ontheffing verleend, zodat een bouwvergunning kon worden afgegeven voor de bouw van een asielzoekerscentrum. Deze ontheffing loopt oorspronkelijk tot 15 maart 2006, wat betekent dat de huurovereenkomst vanaf die datum in ieder geval wordt beëindigd en gemeente Enschede, zoals oorspronkelijk gepland, kan starten met de 2^e fase kavelverkoop. Bij tussentijdse opzegging van de huurovereenkomst wordt de start van de 2^e fase kavelverkoop dus echter mogelijk met drie jaar vervroegd. Het college van B en W heeft bij het besluit tot instemming met het voorstel verschillende overwegingen van belang geacht. In Enschede is de vraag naar particuliere kavels groot. Met name voor het plan Diekman bestaat grote interesse gezien de ligging nabij het centrum en de grootte van de kavels. Een andere belangrijke overweging is dat aan de buurtbewoners is toegezegd dat de tijdelijke ontheffing op het bestemmingsplan alleen voor het AZC zou gelden en niet voor andere doeleinden. Tijdelijke huisvesting van studenten is hiermee dus in strijd. Alternatieve bewoning zou bovendien betekenen dat weer een nieuwe procedure moet worden opgestart en dat kan al snel leiden tot een doorlooptijd van 1,5 jaar.

Een versnelde uitgifte leidt verder tot een kortere bouwperiode, waardoor de eerste bewoners en de omgeving minder last zullen hebben van de bouwactiviteiten. Bovendien is de gemeentelijke doelstelling, waarover afspraken zijn gemaakt met het Rijk, om 200 bouwkavels per jaar uit te geven de afgelopen vijf jaar om meerdere redenen niet gehaald. Ten aanzien van de kavels voor particulier opdrachtgeverschap dient dan ook een inhaalslag te worden gemaakt.
---

Gepubliceerd op 21-08-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar overzicht Persberichten