Gemeente Enschede

Gemeente zoekt structurele oplossingen studentenhuisvesting


Enschede, 21-08-2003

De gemeente verwacht niet dat de huidige problemen met de studentenhuisvesting van lange duur zijn en ziet dan ook vooralsnog geen reden om af te wijken van haar beleid om te blijven zoeken naar oplossingen voor de langere termijn. Uit een eigen onderzoek naar vraag en aanbod van studentenwoningen blijkt dat de wachtlijsten voor studentenhuisvesting iedere zomerperiode toenemen. Vervolgens nemen ze in de loop van het najaar af en zijn ze meestal rond de kerstperiode verdwenen. Ook voor dit jaar verwacht gemeente Enschede een zelfde ontwikkeling.

De meeste studenten schrijven zich in bij de twee grootste verhuurders van woonruimte voor deze doelgroep. Acasa verhuurt ruim 2000 eenheden op de campus en de Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT) verhuurt ruim 1000 eenheden verspreid over de stad. Daarnaast wordt door studenten ook op de particuliere kamermarkt en, in beperkte mate, bij de reguliere corporaties gezocht naar woonruimte.

Ook dit jaar hebben zich bij Acasa en de SJHT de nodige studenten ingeschreven. Bij Acasa is een lichte stijging van het aantal inschrijvingen ten opzichte van het voorgaande jaar waarneembaar, namelijk van circa 800 naar circa 870. De SJHT geeft aan dat het aantal inschrijvingen ongeveer gelijk is aan het voorgaande jaar. Het aantal inschrijvingen voor studentenhuisvesting is dit jaar dus ongeveer gelijk aan het voorgaande jaar. Opvallend is wel dat in het afgelopen jaar de doorstroming binnen de voorraad studentenwoningen is afgenomen. Overigens lijkt de onrechtmatige bewoning van studenteneenheden door niet-studenten of afgestudeerden in Enschede marginaal.

In 2002 is al geconstateerd dat in de komende jaren moet worden gewerkt aan zowel oplossingen voor de piekopvang als permanente oplossingen voor een beperkte uitbreiding van de voorraad studentenwoningen door de corporaties. Dit is inmiddels voortvarend opgepakt. In het kader van de piekopvang heeft Acasa inmiddels 64 eenheden van het Asielzoekerscentrum uit Uithuizen gekocht met als doel deze te plaatsen op de campus. Om met permanente oplossingen te komen worden plannen ontwikkeld voor nieuwbouw van ongeveer 60 studenteneenheden aan de Wilhelminastraat, 30 eenheden aan de Walstraat, 60 eenheden op meerdere locaties in Roombeek en 100 eenheden achter het voormalige Arke -kantoorpand. Ook zijn de mogelijkheden geanalyseerd om leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot studenteneenheden. Deze analyse heeft echter nog niet geleid tot het vinden van geschikte panden. Voor de corporaties spelen kostenoverwegingen hierbij een doorslaggevende rol. Met name verwerving- en verbouwingkosten en de ligging van het pand blijken een struikelblok.
Ook in de komende jaren blijft de gemeente initiatieven vanuit de corporaties en de particuliere woningmarkt faciliteren.
---

Gepubliceerd op 21-08-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar overzicht Persberichten

ng]