HBAG Bloemen


21-08-2003
Nieuwe leveringsvoorwaarden bloemengroothandel

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) heeft nieuwe leveringsvoorwaarden gedeponeerd. Dat was nodig in verband met veranderde omstandigheden en wetgeving. Ook de invoering van de euro heeft een rol gespeeld.

In de ingrijpend gewijzigde versie zijn onder meer de consequenties van de Europese en nationale regelgeving inzake productaansprakelijkheid afgedekt. Ook is het verlengd eigendomsvoorbehoud, dat in sommige landen geldt, erin verwerkt. Daarmee kunnen exporteurs onder meer te maken krijgen in Duitsland, nog steeds Nederlands grootste afzetmarkt voor bloemen en planten.

De vorige, aan het begin van de negentiger jaren geformuleerde leveringsvoorwaarden, waren inmiddels verouderd. Aan de nieuwe voorwaarden is door de VGB langdurig gewerkt in nauwe samenwerking met het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG) met steun van juristen in binnen- en buitenland.

De nieuwe leveringsvoorwaarden zijn ontwikkeld onder Nederlands recht, maar ook in de exportlanden aan de wetgeving getoetst en zonodig aangepast. Zij zijn voor de bedrijven beschikbaar in zes talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. De VGB adviseert groothandelaren de nieuwe voorwaarden aan al hun klanten te doen toekomen en bij offertes en facturen daarnaar te verwijzen.