Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 19 augustus 2003

Het college heeft op dinsdag 19 augustus de besluiten die zijn genomen in week 29 en 30 - toen er slechts twee collegeleden aanwezig waren bekrachtigd. Het betreft onder andere:

Verkoop perceel grond aan Avia
Het college heeft besloten in te stemmen met de verkoop van een perceel grond aan tankstation Avia (Couwenhoekseweg), zodat de bestaande inrit aangepast kan worden.

Vrijstelling Winkeltijdenwet in verband met de zon- en feestdagenregeling 2003 in de wijk Middelwatering Het college heeft besloten vrijstelling te verlenen van het verbod winkels voor het publiek geopend te hebben op zondag 28 september 2003, zondag 14 december 2003 en zondag 21 december 2003, in Middelwatering, tussen 12.00 en 18.00 uur.

Vergunningaanvraag voor het houden van de Cultuurprom 2003 De burgemeester heeft besloten vergunning te verlenen voor het houden van de Cultuurprom op het Stadsplein op 13 september 2003 van 7.00 uur tot 17.00 uur. Het college heeft vergunning verleend voor het ten gehore brengen van mechanische en levende muziek.

Benoeming tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand Het college heeft besloten een ambtenaar van de burgerlijke stand van Moordrecht te benoemen tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor een eenmalige huwelijksvoltrekking op 26 september 2003 in Capelle aan den IJssel.

Ongegrondverklaring beroep van de Stichting 400 Meter Kunstijsbaan Het college heeft besloten de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam d.d. 21 mei 2003 tot ongegrondverklaring van het beroep van de Stichting 400 Meter Kunstijsbaan Capelle aan den IJssel tegen de niet-ontvankelijk-verklaring van haar bezwaar tegen het raadsbesluit d.d. 8 oktober 2001 en de b&w-brief d.d. 24 oktober 2001, voor kennisgeving aan te nemen. De voorzitter van de commissie Ruimte wordt verzocht de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam te plaatsen op de lijst van Mededelingen van de eerstvolgende commissievergadering.

Risicokaart Capelle aan den IJssel
Het college heeft kennisgenomen van de risicokaart en deze kaart ter kennisgeving naar de raad gestuurd. Op de risicokaart staat op welke plekken in de gemeente activiteiten plaatsvinden die risicovol zijn en incidenten kunnen veroorzaken.

De volgende (nieuwe) besluiten heeft het college op 19 augustus 2003 genomen:

Formaliseren van het Strategisch Antilliaans Arubaans Beraad Voor het ontwikkelen van beleid voor Antillianen en Arubanen is het belangrijk dat een en ander wordt voorbereid en uitgevoerd in overleg met de doelgroep. Om die reden is in het najaar 2001 het Strategisch Antilliaans Arubaans Beraad (SAAB) opgericht. In dit beraad zitten vrijwilligers vanuit de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap om de belangen van hun achterban te behartigen. Kerntaken van het SAAB zijn bemiddeling en advisering. Het college heeft besloten de uitvoering van deze taken te subsidiëren op declaratiebasis tot een maximum van 2000,-. Het activiteitenprogramma van het strategisch beraad wordt jaarlijks vastgesteld. De leden van het beraad hebben zich kunnen professionaliseren en zijn daardoor nu optimaal in staat hun taak uit te voeren. Ze willen nu graag een formele status. Het college heeft daarom besloten om het SAAB te formaliseren. Dit gebeurt door het ondertekenen van een samenwerkingsconvenant, waarin de wederzijdse rechten en plichten worden vastgelegd.

Overdracht aandelen Waterbedrijf Europoort
Het college heeft besloten de raad te verzoeken een krediet van 536.458,97 beschikbaar te stellen voor de aankoop van 11.821 aandelen N.V. Waterbedrijf Europoort. Zoals in de statuten staat, moet het aantal aandelen een afspiegeling zijn van de waterafzet in de aandeelhoudende gemeenten. Eenmaal in de 10 jaar vindt een herijking plaats. De laatste herijking van 2000 maakt duidelijk dat het waterverbruik in Capelle aan den IJssel is toegenomen. Daarom moet de gemeente aandelen bijkopen. De kosten van de kredietverlening vallen weg tegen de extra inkomsten uit dividend. De voorzitter van de commissie Middelen wordt verzocht het voorstel te agenderen voor de vergadering van 9 september 2003.

Uitkomsten conceptbegroting 2004
Het college heeft besloten de raad per brief te informeren over de ontstane nadelen in de meerjarenbegroting 2003. Door de vertraagde uitgave van de meicirculaire van het Rijk over de algemene uitkering (10 juli 2003), waren de tegenvallende bedragen bij de behandeling van de Voorjaarsnota nog niet bekend. De tekorten lopen op tot 3 miljoen in 2006. Het college beraadt zich momenteel op maatregelen en voorstellen die bij de begrotingswijziging 2004 aan de raad worden voorgelegd.

Verslag uitvoering Wet Inschakeling Werkzoekenden (Wiw) Het college heeft het verslag over de uitvoering van de Wiw vastgesteld en kennis genomen van de mogelijke financiële gevolgen. Na officiële vaststelling van het verslag door het ministerie van SZW zal een verrekening plaatsvinden met de subsidie die verstrekt wordt. Het college heeft tevens de bestuursverklaring ondertekend die bij het verslag hoort.

Vierde kwartaalverslag 2002 en eerste kwartaalverslag 2003 DCMR Milieudienst Rijnmond
Het college heeft kennis genomen van het vierde kwartaalverslag 2002 en het eerste kwartaalverslag 2003 van de DCMR Milieudienst Rijnmond. In deze verslagen zijn de werkzaamheden beschreven die de DCMR Milieudienst Rijnmond in het vierde kwartaal van 2002 en het eerste kwartaal van 2003 heeft uitgevoerd namens de gemeente.

Wijziging en verlenging Gemeenschappelijke Regeling Volwasseneneducatie Rijnmond 2004-2006
De huidige gemeenschappelijke regeling voor volwasseneneducatie in het Rijnmondgebied eindigt per 31 december 2003. Gezien het belang van regionale inkoop heeft het college besloten om de gemeenschappelijke regeling voort te zetten voor de periode 2004-2006. Daarbij heeft het college besloten dat ook de samenwerking en afstemming met de Stadsregio met betrekking tot volwasseneneducatie wordt opgenomen in deze regeling.

Afsluiten CollegeBeschermingspolis
Het college heeft besloten in te stemmen met het afsluiten van een CollegeBeschermingspolis bij Centraal Beheer Achmea. Met ingang van
1 januari 2003 is als uitvloeisel van het vorige arbeidsvoorwaardenconvenant voor de gemeenteambtenaren een verplichte rechtsbijstandverzekering afgesloten. Voor collegeleden is in overleg met de VNG Verzekeringen en Centraal beheer Achmea de CollegeBeschermingspolis afgesloten.

Voorstel tot eerste wijziging van Verordening Programmaraad Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle
De gemeenteraden van Nieuwerkerk aan den IJssel en Bergschenhoek zijn bang voor blokvorming binnen de programmaraad. Daarnaast wenst de gemeente Nieuwerkerk dat de programmaraad een maal per jaar advies uitbrengt over de kwaliteit van het basispakket. Het college heeft daarom besloten in te stemmen met de wijziging van de verordening door aan artikel 6 als lid 3 toe te voegen dat de programmaraad eenmaal per jaar ongevraagd advies uitbrengt over de kwaliteit van het basispakket en artikel 9 lid 2 als volgt te wijzigen: Besluiten omtrent een uit te brengen advies worden genomen bij tweederde meerderheid van de stemmen.

Jaarverslag DCMR Milieudienst Rijnmond
Het college heeft kennisgenomen van het jaarverslag 2002 van de DCMR.

Diverse asfaltwerken in 2003
Het college heeft besloten de directeur van de sector Ruimte te machtigen om HBG Civiel B.V. West Zuid, gevestigd te Schiedam, opdracht te geven tot het asfalteren van diverse plaatsen, zoals aangegeven in het openbaar aanbesteed bestek 2003-04.

Rapportage projectsubsidie
Het college heeft kennisgenomen van de rapportage projectsubsidie per 1 juli 2003. Ieder kwartaal wordt over de verlening van projectsubsidies een rapportage gemaakt.

Evaluatie jongerenwerker specifieke doelgroepen Begin 2002 heeft het college 54.454,-- beschikbaar gesteld voor de Stichting Jongerenwerk om een jongerenwerker voor specifieke doelgroepen (met name Antilliaanse en Arubaanse jongeren) aan te stellen. Het gaat om een project van drie jaar. Na één jaar zou een evaluatie moeten plaatsvinden om op basis daarvan de middelen voor de navolgende twee jaar beschikbaar te stellen. Het college heeft kennis genomen van de opgestelde evaluatie. Ook is ingestemd met het beschikbaar stellen van de financiële middelen voor de rest van de projectperiode en met de subsidiebeschikking.

Verslag over de uitvoering Abw, IOAW, IOAZ 2002 Het college heeft het verslag over de uitvoering van de wetten Abw, IOAW, IOAZ 2002 vastgesteld. Eind 2001 deelde het ministerie van Sociale Zaken de gemeente mee dat er sprake was van grote tekortkomingen bij het tijdig afhandelen van (her)onderzoeken. Als gevolg daarvan heeft in het eerste kwartaal van 2002 een grote inhaalslag plaatsgevonden. Ondanks de positieve resultaten van deze inspanningen, blijkt dat er ook in 2002 sprake is van tekortkomingen bij het tijdig afdoen van beëindigingsonderzoeken, weliswaar in veel mindere mate. Deze tekortkomingen kunnen voor het ministerie aanleiding zijn voor het opleggen van een boete. De financiële consequenties worden opgenomen in de najaarsnota 2003.

Ontsluiting Braamberg op de Noorderbreedte
Het projectteam De Bergen en Woningpartners zijn van mening dat de voordelen van een directe ontsluiting op de Noorderbreedte vele malen groter zijn dan vasthouden aan de beleidsregel dat erfontsluitingen zoveel mogelijk gebundeld moeten worden via buurtontsluitingswegen Het college deelt die mening en heeft daarom besloten de aanleg van de weg parallel aan de Noorderbeedte te staken en de Braamberg direct te ontsluiten op de Noorderbreedte. De adviescommissie Verkeer en Vervoer gaf op 2 juli 2003 aan geen bezwaar te hebben tegen dit voorstel van het projectteam.

Aanvraag bouwvergunning 111 woningen Fascinatio Het college heeft besloten Maasstede Woning Ontwikkeling vrijstelling te verlenen van de gestelde maximale goothoogte in het bestemmingsplan Fascinatio, door toepassing van artikel 5 lid 4 van de bestemmingsplanvoorschriften. Ook heeft het college ingestemd met het verlenen van een bouwvergunning voor 111 woningen van Maasstede Woning Ontwikkeling in fase 2 van Fascinatio.

Ruman Grandi
Het college heeft besloten de samenwerking met Riagg Rijnmond voor het project Ruman Grandi (grote broer) te bekrachtigen door een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. Eind 2002/begin 2003 heeft de gemeente 20 trajecten van het project Ruman Grandi ingekocht. Doel van dit project is ontspoorde Antilliaanse en Arubaanse jongeren van 13 tot 24 jaar weer op het goede pad krijgen. Hiervoor stelt de jongere samen met een mentor een trajectplan op. Door een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan, kunnen de gemeente en het projectbureau van Ruman Grandi elkaar beter aanspreken op wederzijdse verplichtingen en afspraken.