EVD


Brazilië: Lula wil op grote schaal investeren in de toeristische sector in Brazilië

---

De Braziliaanse president Lula heeft in de eerste maanden van zijn ambtstermijn aangekondigd dat hij op grote schaal wil investeren in de toeristische sector in Brazilië. Doel is om in 2007 zo´n 9 miljoen buitenlandse bezoekers te trekken. Het huidige bezoekersaantal ligt rond 3 miljoen per jaar.
Het ministerie van Toerisme zal 600 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van het internationale toerisme. Daarnaast heeft de IDB (Inter-American Development Bank) een actieprogramma specifiek voor het noordoosten opgezet, namelijk Prodetur (Programa de Ação para o Desenvolvimento Integrado do Turismo).
De noordoostelijke deelstaat Bahia ontvangt na Rio het grootste aantal (nationale en internationale) toeristen: 4 miljoen in 2002. De deelstaat Bahia zal van het nog uit te voeren Prodetur II het grootste deel krijgen.
Het programma Prodetur heeft een totaalwaarde van 400 miljoen US dollar, waarvan 60 procent is gefinancieerd door de IDB, 20 procent door de Federale Overheid en 20 procent door de deelstaatsregering. De fondsen zullen worden aangewend voor de verbetering van de ´toeristische keten´, want zoals de president van de Bahiaanse afdeling van de Braziliaanse hotelfederatie aangeeft: Het heeft geen zin toeristen in het buitenland aan te trekken en ze weer weg te jagen met onbehoorlijke taxichauffeurs, rokende receptionistes en onwetende gidsen.
De noordoostelijke deelstaat Pernambuco heeft verzocht om 125 miljoen US dollar uit het Prodetur II-fonds, om te investeren in de verbetering van de infrastructuur in en rondom Porto de Galinhas, één van de beroemdste stranden van Brazilië (60 km ten zuiden van Recife). Porto de Galinhas (via Recife) wil over een paar jaar wedijveren met Rio Grande do Norte en Bahia om de gunst van de toerist. Naast verbetering van wegen en bewegwijzering wordt er gedacht aan het opzetten van culturele centra, restauratie van een tweetal (Portugese) forten, het verbeteren van de (afval)watervoorzieningen en het opleiden van gidsen.

19.08.2003
---

Bron: Netherlands Business Support Office (NBSO) Recife Nummer: 104588
Zie ook:
Brazilië: Tourism Development in Northeastern Brazil (Prodetur II)

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 104588 bij de informatiemanager BRAZILIË (Suzanne Bouman), e-mail BRAZILIË, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 87 33.