EVD


Griekenland: ambitieuze werken in de haven van Thessaloniki, ontwerp met 15 acties en financiering van de 6e pier

---

De haven van Thessaloniki krijgt een flinke impuls, aldus minister Paschalidis van Koopvaardij. Hij maakte een lijst met 15 verbetervoortsellen bekend.
Zo wordt voor de uitbreiding van de befaamde zesde pier 20,5 miljoen euro uit het fonds voor openbare investeringen beschikbaar gesteld, gespreid over vijf jaar. De pier wordt met 500 meter verlengd en krijgt een 15 meter diep platform, zodat postpanamax schepen daar kunnen aanleggen.
Verder zet Telesis-EFG Eurobank een studie op naar de verbetering en benutting van het haventerrein bij de eerste en tweede pier. Op 22 augustus praten in Thessaloniki vertegenwoordigers van de ministeries van economie en koopvaardij over ''de grote lijnen idee van de voorgestelde interventies'', zoals minister Paschalidis zei. Daarna zal een technische studie naar de levensvatbaarheid van de projecten nodig zijn. Een duidelijk tijdschema voor de uitvoering van dit alles werd niet gegeven. Geprobeerd wordt om de particuliere sector en de lokale overheid te interesseren.
Bovendien werd groen licht gegeven om de aanpak van overschot aan havenarbeid uit te besteden aan derden, inclusief particuliere bedrijven. In augustus 2003 wordt ook het resterende deel van de verbinding van de haven met de westelijke ingang geveild. Daarnaast werd aangekondigd:

* de legalisering van de gebouwen op het haventerrein;
* dat er een tender wordt uitgeschreven voor drijvende parkeerplaatsen bij de eerste pier;

* de oprichting van een nieuw regionaal bestuur van het Havenkorps in Thessaloniki.

De minister leek vastbesloten een wezenlijke rol op te eisen voor de controle op en aanpak van de vervuilingsbronnen in de Thermaïsche Golf. Tot op dit moment is een groot aantal instanties en ministeries hier medeverantwoordelijk voor. Ook beloofde hij mee te helpen aan de ontwikkeling van stadsverkeer over zee in Thessaloniki, waarvoor in het verleden echter ook vrij veel pogingen zijn gedaan. Voor het overige werd herhaald dat de OLTH (Organisatie Haven van Thessaloniki) van plan is op de zesde pier een Goederendepot op te richten. Over de eerste helft van 2003 vertoont de OLTH verhoogde economische bedrijvigheid. De omzet steeg van 19,210 miljoen euro tot 20,371 miljoen euro (een stijging van 6,04 procent), met een winst voor aftrek van belasting van 3,057 miljoen euro tegen 2,316 miljoen euro vorig jaar (plus 32 procent).

19.08.2003
---

Bron: Nederlandse ambassade te Athene
Nummer: 105053

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 105053 bij de informatiemanager GRIEKENLAND (Sonja van Deursen), e-mail GRIEKENLAND, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 40.