Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

21-08-2003
Resultaten Voor- en Vroegschoolse Educatie Kootstertille bekend Project voorzichtig positief te noemen

De implementatiefase van het 1,5 jaar durende Voor- en Vroegschoolse Educatieproject Piramide, op peuterspeelzaal De Bernejister en de basisscholen De Balkwar en De Merlettes in Kootstertille, is afgerond met een evaluatieonderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat de eerste positieve resultaten reeds geboekt zijn.

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) is een speerpunt van het Gemeentelijk Onderwijs-Achterstandenbeleid van Achtkarspelen. Vergeleken met de landelijke norm heeft Achtkarspelen, met name de dorpen Harkema en Kootstertille, een groot percentage zogenaamde risicoleerlingen. Uit toetsgegevens blijkt dat zij zich trager ontwikkelen. Met de educatieve methode Piramide worden 3 - 6 jarigen uitgedaagd in een krachtige leeromgeving vol interessante hoeken en materialen. Spelenderwijs worden de kinderen zo gestimuleerd in hun ontwikkeling en dit zorgt voor een goede basis voor de opvolgende schoolperiode.

Resultaten evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat in Kootstertille in 1,5 jaar tijd reeds een kleine vooruitgang geboekt is op het gebied van taal. Hierover kunnen nog geen vergaande uitspraken worden gedaan, omdat de ontwikkelingen langer gemonitord moeten worden. Verdere positieve effecten zijn een grotere betrokkenheid van de ouders bij de school en de toegenomen professionalisering van leidsters en leerkrachten.

Voor de toekomst geldt dat de randvoorwaarden voor het VVE project geoptimaliseerd moeten worden. Uit de evaluatie blijkt namelijk dat niet alle peuters halfjaarlijks getoetst worden. Dit is wel een noodzakelijke vereiste. Ook aan een verbetering van de communicatie met betrokkenen moet worden gewerkt. In Harkema is men begin 2003 gestart met de implementatie van Piramide en het college rekent ook voor dat dorp op goede resultaten.

Koninklijk bezoek
Op woensdag 27 augustus brengt H.M. Koningin Beatrix een bezoek aan openbare basisschool De Balkwar. Daar zal zij tijdens een rondetafelgesprek met betrokkenen uitgebreid worden geinformeerd over het onderwijsachterstandenbeleid en de resultaten van het Piramideproject in Kootstertille.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Jorien Bakker van Communicatie, telefoon 0511 - 548144