Openbaar Ministerie

Den Haag, 21 augustus 2003

Harde aanpak voor harde kern voetbal-vandalen.

Politie Haaglanden en het Haagse Openbaar Ministerie zijn voornemens strikt en doortastend op te treden tegen personen die rond de wedstrijden van ADO Den Haag strafbare feiten plegen. Het uitgangspunt is dat (eredivisie)voetbal een evenement met een positieve context dient te zijn, zowel voor de (Haagse) samenleving als voor individuele burgers die een wedstrijd willen bezoeken. Diegenen die deze sfeer verpesten door het plegen van strafbare feiten, zullen in het seizoen 2003 - 2004 ernstig rekening moeten houden met een nieuwe, strikte aanpak.

Verdachten die voor het eerst in het kader van een voetbalwedstrijd van ADO Den Haag in aanraking komen met politie en justitie, zullen zich zo snel mogelijk na de wedstrijd via snelrecht moeten verantwoorden voor de rechter. Ook zullen verdachten nog op de dag van de wedstrijd in de gelegenheid worden gesteld een geldboete te betalen, dan wel akkoord te gaan met het verrichten van een werkstraf. Deze werkstraf zal op korte termijn uitgevoerd moeten worden.

Diegenen die ernstiger strafbare feiten plegen èn verdachten die zich bij herhaling schuldig maken aan strafbaar gedrag, zullen waar mogelijk in de dagen na een wedstrijd aan de rechter-commissaris worden voorgeleid. Het doel van die voorgeleiding is het aan verdachten opleggen van strikte voorwaarden waar men zich aan dient te houden: het overtreden van die voorwaarden kan er toe leiden dat mensen op wedstrijddagen de gelegenheid wordt ontnomen om een voetbalwedstrijd bij te wonen, bijvoorbeeld omdat men zich een groot deel van de dag dient te vervoegen aan een politiebureau. Het niet naleven van de gestelde voorwaarden kent als straf dat de officier van justitie de opdracht geeft verdachten (opnieuw) aan te houden, waarna de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis van betrokkene kan gelasten.

Deze (schorsings)voorwaarden gelden niet alleen in Den Haag en omstreken, maar ook wanneer ADO Den Haag een uitwedstrijd speelt. Politie Haaglanden en het Haagse Openbaar Ministerie zullen in actief overleg met parketten en politiekorpsen elders in Nederland de gedragingen van supporters van ADO Den Haag tijdens uitwedstrijden volgen. In voorkomende gevallen zullen ADO Den Haag-supporters die elders in Nederland strafbare feiten plegen aan de Haagse rechter-commissaris worden voorgeleid. Door deze coördinatie willen Politie Haaglanden en het Haagse parket verantwoordelijkheid nemen voor een adequate aanpak van probleemsupporters uit het Haagse arrondissement.

De nieuwe aanpak vindt plaats in aanvulling op het civielrechtelijke stadionverbod dat door de KNVB aan voetbalsupporters kan worden opgelegd, wanneer deze zich schuldig maken aan voetbalvandalisme. Dit civielrechtelijke stadionverbod beperkt zich tot het stadion zelf. De nieuwe strikte strafrechtelijke benadering wil bereiken dat ook buiten een stadion recidiverende voetbalvandalen extra aanspreekbaar zijn op hun gedrag. De nieuwe aanpak maakt deel uit van het convenant 'Veiligheid Betaald Voetbal Den Haag 2003 - 2004', waarvan het Haagse Openbaar Ministerie één van de medeondertekenaars is.

Politie Haaglanden en de Haagse officieren van justitie hopen dat ADO Den Haag in vele opzichten een sportief en positief seizoen tegemoet gaat en willen daar - vanuit hun verantwoordelijkheid - een actieve bijdrage aan leveren, door de relatief kleine groep voetbalvandalen strikt en doortastend aan te pakken.