Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

euthanasie

21-08-2003

VWS en Justitie: Terminale sedatie is geen euthanasie

Terminale sedatie, oftewel een patiënt door middel van medicijnen voortdurend laten slapen, is gewoon medisch handelen en staat niet gelijk aan euthanasie.

Ook versterven, oftewel stoppen met het kunstmatig toedienen van voedsel en vocht, is geen euthanasie. Dit antwoordt minister Donner van Justitie, mede namens staatssecretaris Ross van VWS, op vragen die gesteld zijn door de Kamerleden Vos, Tonkes, Ormel, Van der Vlies en Rouvoet. De Kamerleden stelden hun vragen naar aanleiding van uitlatingen van Procureur-Generaal De Wijkerslooth.

Een arts die kiest voor terminale sedatie of voor versterven doet een gewone medische handeling. Door het toedienen van medicamenten vermindert het bewustzijn van de patiënt en zal hij zich niet meer bewust zijn van zijn omgeving en zijn lijden.

Bij euthanasie gaat het om actieve levensbeëindiging door het toedienen van medicamenten op verzoek van de patiënt. Een arts die euthanasie pleegt moet zich houden aan tal van zorgvuldigheidseisen en heeft meldingsplicht aan de toetsingscommissie euthanasie.

Antwoorden op kamervragen over uitspraken van De Wijkerslooth inzake versterving en euthanasie
1. Antwoorden op kamervragen over uitspraken van De Wijkerslooth inzake versterving en euthanasie
Kamerstuk, 21-8-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20067