Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 19 augustus 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Antwoord op brief van Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken (2003/8564)

Het Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken heeft op 19 mei 2003 een brief gestuurd aan het college van B & W waarin zij onder andere aangeeft te weinig om advies te worden gevraagd en dat het Platform zich daardoor niet serieus genomen voelt. Het college heeft geantwoord dat te betreuren, en heeft beloofd daar verbetering in aan te brengen.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College beantwoord brieven over maatschappelijk centrum en stiltecentrum (2003/ )
Op dit moment schrijft de gemeente aan het Operationeel Ontwikkelingsplan voor de Binnenstad (OOB). In dit proces worden het college en de raadscommissie in drie zogenaamde tranches geïnformeerd over de voortgang. Naar aanleiding van de presentatie van tranche A is een aantal brieven en inspraakreacties binnengekomen over het maatschappelijk centrum en het stiltecentrum. De schrijvers van de brieven willen dat het maatschappelijk centrum en het stiltecentrum in box X komen (gewenst en er is ook geld voor) en niet -zoals gepresenteerd in Tranche A- in box Y (gewenst is, maar nog geen geld voor). In een antwoordbrief schrijft het college dat de tranches A t/m C fasen in de voorbereiding van het OOB zijn. Pas in het OOB krijgt alles zijn definitieve plek. En daar wordt uiteindelijk een besluit over genomen. Het college is blij met de betrokkenheid bij de binnenstad en het maatschappelijk centrum/stiltecentrum. Het maatschappelijk centrum en stiltecentrum kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan het voorzieningenniveau in het centrum. In het verleden zijn er echter nog geen middelen voor gereserveerd. Het college heeft dan ook opdracht gegeven om middelen voor het maatschappelijk centrum en het stiltecentrum te zoeken.

Bestemmingswijziging perceel Dorpsstraat (2003/8566) In juli 2002 besloot het college in te stemmen met het voornemen een artikel 19 vrijstellingsprocedure op te starten om de bestemming "bergingen" voor het perceel Dorpsstraat te wijzigen in de bestemming "woningen". Het verzoek heeft vervolgens vier weken ter inzage gelegen. In deze periode zijn zienswijzen ingediend door Van der Louw Vastgoed BV. Platform Vreeswijk en de bewoners van de Margrietstraat 49 t/m 57 (oneven). Het college heeft besloten de zienswijzen ongegrond te verklaren en de vrijstelling te verlenen met als voorwaarde dat bebouwing of verbouwing slechts is toegestaan overeenkomstig de huidige afmetingen van de bergingen.

Krediet beschikbaar voor Blokhoeve (2003/8567)
Voor de planontwikkeling en de realisering van het plan Blokhoeve is in december 2000 een krediet beschikbaar gesteld voor de periode 2001 - medio 2003. Het college heeft nu een krediet beschikbaar gesteld voor de periode medio 2003 - 2006 voor de planontwikkeling van de plandelen het Eiland en het Blok en de realiseringsfase van het gehele plangebied Blokhoeve. Voor deze werkzaamheden, tot en met de oplevering van het plan Blokhoeve, is een bedrag nodig van ¤ 371.000,-- exclusief BTW. Voor deze kosten zijn voldoende dekkingsmiddelen gereserveerd in de vastgestelde grondexploitatie van Blokhoeve.

Subsidie woonconsumenten 2003 (2003/8747)
Het budget subsidies woonconsumenten is in het kader van de ombuigingsoperatie "Ruimte maken" met ingang van 2001 door de raad gehalveerd tot ¤ 4.084,02. Het college heeft dit tot uitvoer gebracht door de structurele subsidies woon- consumenten met een afbouwperiode van twee jaar (2002 en 2003) te halveren. De afbouwregeling wordt in de loop van dit jaar afgerond. De Vrouwen Advies Commissie (VAC) heeft haar activiteiten beëindigd en doet geen beroep meer op subsidie. De aanvragen 2003 van het Platform Vreeswijk en Groepswonen Ouderen Nieuwegein (project Blokhoeve) zijn, rekening houdend met de afbouwregeling, toegekend.

College akkoord met aanbiedingsbrief Corio (2003/) Zie het apart verschenen pers/nieuwsbericht.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Afhandeling twee geluidsklachten Geinbeat (2003/7352) Een bewoner aan de IJsselsteinseweg te Nieuwegein en een bewoner aan de Pelgrimsweg in IJsselstein hebben geluidsoverlast ondervonden van het muziekfestival Geinbeat. Aan de bewoners wordt meegedeeld dat voor het evenement een ontheffing met passende geluidsvoorschriften was opgesteld. Door middel van geluidsmetingen is vastgesteld dat het geluidsniveau volgens deze geluidsvoorschriften is nageleefd. Op zondag 29 juni is ook muziek ten gehore gebracht tussen 00.00 en 01.00 uur. Dit is strijdig geweest met de geluidsvoorschriften. De organisatie van Geinbeat is hierop aangesproken. Volgend jaar zullen de eindtijden van de festivaldagen strikt gecontroleerd worden.

College ondertekent intentieverklaring 'Duurzaam inkopen' (2003/8749) Het college heeft de intentieverklaring "Duurzaam inkopen" ondertekend. Dit is een initiatief van het ministerie van VROM. De gemeente geeft hiermee aan dat zij het duurzaamheidsprincipe serieus bij het inkoopproces wil betrekken. De ondertekende verklaring is een goede stimulans om een flinke stap vooruit te zetten op het gebied van duurzaam inkopen. De gemeente Nieuwegein wil met haar milieubeleid de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven stimuleren. Dit betekent dat de gemeente zelf ook haar verantwoordelijkheid moet nemen. Zo is de gemeente Nieuwegein conform het collegeprogramma 2002-2006 bezig met het ontwikkelen van een goed functionerend intern milieuzorgsysteem. Eén van de inhoudelijke aandachtspunten binnen dit milieuzorgsysteem betreft het betrekken van de milieuaspecten bij de inkoop van materialen en diensten oftewel "duurzaam inkopen".

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bouwplicht en terugkooprecht terrein aan Meentwal vervallen (2003/5544) Van Geelen Bouwprojecten B.V. heeft enige jaren geleden van de gemeente een terrein gekocht aan de Meentwal voor kantoorontwikkeling. Gezien de huidige marktontwikkelingen heeft het college besloten de aan de koop verbonden bouwplicht en terugkoopregeling te laten vervallen. Op korte termijn kan nu de levering en afrekening plaatsvinden.

Vrijstelling en bouwvergunning voor uitbreiding woning Naarderveste (2003/8565)
Het college verleent vrijstelling van het bestemmingsplan en bouwvergunning voor het uitbreiden van de woning aan de Naarderveste. De bewoners van de Naarderveste hebben in november 2002 een aanvraag ingediend voor het uitbreiden van de begane grond en de eerste verdieping aan de achterzijde van hun woning. De uitbreiding van de begane grond is in strijd met het bestemmingsplan Fokkesteeg. Er is daarom een vrijstellingsprocedure opgestart en meerdere belanghebbenden hebben een schriftelijke zienswijze tegen het bouwplan ingediend. Enkelen van hen hebben die zienswijze tijdens een hoorzitting nader toegelicht. Het college heeft na een zorgvuldige belangenafweging besloten dat de ingediende zienswijzen geen aanleiding geven om de vrijstelling/bouwvergunning te weigeren. Het besluit wordt aan alle indieners van zienswijzen schriftelijk kenbaar gemaakt en wordt tevens openbaar bekendgemaakt in de Molenkruier van 20 augustus aanstaande. Bij de publicatie staan de bezwaarmogelijkheden tegen en het besluit vermeld.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2003/8748) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 21-8-2003