KPN NV

Den Haag, 21 augustus 2003

Persbericht Centrale Ondernemingsraad KPN

Vrees voor werkgelegenheid door Opta maatregelen

De Centrale Ondernemingsraad van KPN is bijzonder bezorgd over het conflict dat is ontstaan tussen KPN en de OPTA. De onafhankelijke telecom autoriteit OPTA, destijds ingesteld door de overheid om te waken over de vrijheid van concurrentie op telecomgebied in Nederland, is van mening dat KPN belminuten die onder de kostprijs liggen moet leveren aan concurrenten. De OPTA is namelijk van mening dat KPN als voormalig monopolist en eigenaar van het enige vaste telefonienetwerk in Nederland een te groot voordeel heeft ten opzichte van de concurrenten. Het marktaandeel van KPN zou in de visie van de OPTA terug moeten tot om en nabij de vijftig procent.

De Centrale Ondernemingsraad van KPN maakt zich grote zorgen over het conflict, en wel om de volgende redenen:

KPN heeft onlangs een reorganisatie door moeten voeren waarbij meer dan 5000 medewerkers het bedrijf vrijwillig of gedwongen hebben verlaten. Wanneer KPN onder de kostprijs belminuten aan concurrenten moet leveren, zal zij gedwongen worden tot "tegennatuurlijk gedrag" waardoor het bedrijfsresultaat op onderdelen vermindert. Dit kan op termijn negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij KPN, die nog steeds onder grote druk staat. De COR van KPN ondersteunt de opvatting van de voorzitter van de Raad van Bestuur van KPN, de heer Ad Scheepbouwer, dat het hierboven genoemde gedrag haaks staat op normale marktwerking.

Het bepalen van de kostprijs van belminuten door de OPTA is op theoretische modellen gebaseerd. De werkelijke kostprijs kan niet alleen gerelateerd worden aan de huidige stand van zaken van het vaste net, maar heeft ook te maken met zaken als onderhoud en investeringen en de daarmee gepaarde gaande personeelskosten. Een kwalitatief goed net heeft immers een prijskaartje. Niemand zit te wachten op een netwerk waar de kans op storingen en uitval 100 keer groter is dan nu het geval is. KPN heeft binnen Nederland een sterke marktpositie ten opzicht van haar concurrenten, maar het is goed om te bepalen wie deze concurrenten zijn. Het merendeel van de concurrenten zijn partijen die onderdeel vormen van grote Europese telecombedrijven uit landen als Duitsland, Frankrijk, Zweden, Engeland en de Verenigde Staten. Het idee dat KPN kleine telecomconcurrenten uit de markt drukt is dus voor een groot deel onjuist. KPN is dan misschien groot in Nederland, maar klein in de wereld.

De Centrale Ondernemingsraad van KPN is van mening dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen en moet bekijken of uitgangspunten en argumenten van de OPTA niet aan herziening toe zijn. Hoewel thans nog beslist niet aan de orde is de COR van KPN bevreesd dat de huidige beweging, zoals door de OPTA ingezet, een inleiding zou kunnen betekenen van een onnatuurlijke verzwakking van KPN die KPN op de lange termijn wederom in zwaar weer zou kunnen brengen. Dit zou niet alleen slecht zijn voor KPN en haar werknemers, maar ook voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid in Nederland.

Namens de COR KPN,
Voorzitter Cor de Jongh
Tel. 070-4462730


---- --