Ministerie van Justitie

Persbericht

Aanvaardbare kwaliteit van leven op longstay afdeling voor TBS-gestelden
21 augustus 2003

De longstay afdeling voor blijvend delictgevaarlijke psychisch gestoorde delinquenten van Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Veldzicht biedt de bewoners een dagelijks leven van een aanvaardbare kwaliteit. De aanmeldings- en selectieprocedure voor een plaats op een longstay afdeling kan aan helderheid en inzichtelijkheid winnen.

Dat zijn de voornaamste conclusies uit het rapport De longstay afdeling van Veldzicht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie dat vandaag door minister Donner is aangeboden aan de Tweede Kamer.

In april 1999 is in FPC Veldzicht te Balkbrug de eerste longstay afdeling in gebruik genomen. Dit is een verblijfsafdeling, bedoeld voor TBS-gestelden bij wie het ondanks langdurige behandeling niet is gelukt om het delictrisico tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Gegeven de huidige stand van de wetenschap wordt bij deze patiënten geen reëel behandelperspectief meer aanwezig geacht waardoor de verwachting is dat zij langdurig in een TBS-kliniek moeten verblijven. Begin dit jaar heeft ook de Pompestichting in Nijmegen een dergelijke afdeling voor TBS-gestelden geopend.

Voor het onderzoek zijn 15 van de 21 patiënten geïnterviewd daarnaast hebben de onderzoekers gesproken met medewerkers van Veldzicht.

Met de longstay afdeling moet de maatschappij beschermd worden tegen het delictrisico van de patiënten. Daarnaast heeft de afdeling tot doel mensen op een dusdanige wijze te verplegen dat een zo optimaal mogelijke staat van welzijn en een zo klein mogelijk delictgevaar wordt bereikt. Ook is het de bedoeling dat de patiënten op de afdeling verblijven tegen een lagere kostprijs dan op een reguliere behandelafdeling.

Beveiliging van de samenleving

Voor zover bekend zijn door patiënten van de longstay afdeling van 1999 tot en met 2002 geen ernstige delicten gepleegd. Bij de start van de afdeling vreesde men voor desperadogedrag (zoals gijzeling) omdat patiënten op de longstay afdeling niets meer te verliezen zouden hebben. Zulk gedrag heeft zich niet voorgedaan. Geïnterviewde medewerkers waarschuwen echter dat dit alsnog kan gebeuren als het steeds meer tot patiënten doordringt dat zij waarschijnlijk niet meer van de afdeling wegkomen.

Kwaliteit van leven van de patiënten

De meeste geïnterviewde patiënten willen niet op de longstay afdeling verblijven. Toch zijn zij redelijk tevreden over de voorzieningen op de afdeling en over het contact met de medewerkers en de andere patiënten van de longstay afdeling. De meeste patiënten functioneren stabiel en halen voldoening uit hun dagelijkse bezigheden. Medewerkers van de longstay afdeling hebben over het algemeen veel interesse in hun werk en voelen zich betrokken bij de patiënten. De kwaliteit van leven van patiënten zou volgens de onderzoekers gediend zijn met wat meer mogelijkheden op het gebied van onderwijs, variatie in recreatieve verloven en wat meer vrijheid voor sommigen in allerlei (kleine) dagelijkse beslissingen. Daarnaast verdienen volgens de onderzoekers onveiligheidsgevoelens bij enkele patiënten de aandacht van de afdeling.

Aanmelding en selectie

De aanmeldings- en selectieprocedure voor plaatsing op een longstay afdeling kan aan helderheid en inzichtelijkheid winnen. Dit kan mede door bij aanmelding of toetsing van de aanmelding in alle gevallen gebruik te maken van een risicotaxatie-instrument ter inschatting van het gevaar dat de patiënt opnieuw een ernstig delict pleegt. Verder dienen volgens de onderzoekers de selectiecriteria preciezer te worden omschreven.

Toetsing van het voortgezet verblijf op een longstay afdeling

Toetsing van de voortzetting van het verblijf op de longstay afdeling vindt op dit moment slechts plaats door de inrichting zelf. Vanwege het ingrijpende karakter van het gedwongen verblijf op de afdeling achten de onderzoekers het aan te bevelen om het voortgezette verblijf periodiek ook door de rechter te laten toetsen. Dit zou kunnen gebeuren in het kader van de zesjaarlijkse toetsing van de voortzetting van de TBS-maatregel.

De resultaten van de evaluatie worden meegenomen in het beleidskader longstay dat momenteel door het ministerie wordt ontwikkeld. Het beleidskader zal begin 2004 gereed zijn.

In het beleidskader wordt expliciet aandacht besteed aan het verlofkader. Ook zal worden ingegaan op de mogelijkheid tot een (rechterlijke) toetsing van het voortgezette verblijf op de longstay afdeling, het gebruik van risicotaxatie-instrumenten bij aanmelding voor plaatsing op een longstay afdeling en de eventuele behoefte aan differentiatie voor deze categorie patiënten.

Samenvatting rapport