Gemeente Dordrecht

vreemde ogen

---

Dordrecht luidt noodklok bij leden Tweede Kamer

Vincent Brinkhof
Eind augustus neemt de Tweede Kamer een besluit over de Wet werk en bijstand (WWB). De gemeente Dordrecht verwacht een jaarlijks tekort van EUR 9 miljoen als gevolg van een `objectief verdeelmodel' dat onderdeel is van de wet. De leden van de Tweede Kamer ontvangen daarom vandaag een brief van het Dordtse college van B&W waarin hen wordt gevraagd om niet in te stemmen met de wet zolang het `verdeelmodel' niet aantoonbaar is verbeterd.

Als de WWB in werking treedt, worden gemeenten financieel verantwoordelijk voor de uitvoering van de Bijstand. Gemeenten worden hiervoor gebudgetteerd op basis van een objectief verdeelmodel dat jaarlijks van grotere invloed is op het totaalbudget. Een model waarbinnen de bijstandsuitgaven per inwoner worden verklaard uit negen objectieve maatstaven.

Het verdeelmodel werkt nog niet voldoende. Zowel in positieve als negatieve zin zijn er enorme uitschieters in herverdeeleffecten. Er zijn gemeenten die er meer dan 40% bij krijgen. Dat steekt schril af tegen steden als Rotterdam en Dordrecht waar tekorten ontstaan van jaarlijks EUR 17 en EUR 9 miljoen.

Het is niet duidelijk waarom het model financieel zo ongunstig uitpakt voor Dordrecht. Het College is daarom sinds mei al in overleg met staatssecretaris Rutte en heeft een eigen onderzoek ingesteld waarvan de eerste resultaten aanstaande vrijdag bekend zijn. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het model dat in 2004 al gebruikt gaat worden, inmiddels aangepast, maar daarmee is Dordrecht allerminst geholpen. Het tekort ten opzichte van de bijstandskosten loopt inmiddels verder op van 12% naar 18%. Dordrecht is een van de grootste nadeelgemeenten.

In Dordrecht ontvangen 4800 inwoners een bijstandsuitkering. De stad wijkt daarmee niet negatief af van het gemiddeld percentage van de overige 25 grote steden. De Sociale Dienst heeft de afgelopen vier jaar aantoonbaar goede resultaten behaald met het uitstroombeleid en komt ook goed uit de landelijke Benchmark Sociale Diensten 2002. Des te onrechtvaardiger beschouwt het college het dat een gemeente die uitkeringsgerechtigden met goede resultaten aan het werk helpt, wordt beloond met een financieel tekort. Vooral omdat niet duidelijk is waarom de wet zo nadelig uitpakt voor de stad.

Wethouder Sociale Zaken J.W. Spigt heeft de problematiek met het college besproken en besloten is om alle Tweede Kamerleden vandaag per e-mail om steun te vragen. Daarnaast zoekt Dordrecht de publiciteit en vindt overleg plaats met andere `nadeelgemeenten'.

In de mail vraagt het college de Kamer niet in te stemmen met het voorstel in de WWB om het aandeel van het objectieve verdeelmodel in de budgettering tot 2007 op te laten lopen tot 100%. Dordrecht pleit ervoor dit aandeel te bevriezen op 40 % en het overige deel te blijven baseren op de historische verdeling. Kortom: handhaaf voor de komende jaren de verdeling zoals is voorgesteld door het Ministerie voor 2004. Vergroting van het objectieve aandeel in de budgettering mag niet eerder aan de orde zijn, dan wanneer er een aantoonbare verbetering van het objectieve verdeelmodel is uitgewerkt.