Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwe strategie met vermogensbeheer op basis van opties

Sem van Berkel Securities verder als Mondiaen

AMSTERDAM, 21 augustus 2003

Het bekende handelshuis Sem van Berkel Securities gaat vanaf vandaag verder als Mondiaen Capital Management N.V. Het bedrijf is overgenomen door Michael Ramsingh, die al drie jaar werkzaam is bij het bedrijf als directeur. Sem van Berkel vertrekt als algemeen directeur en als aandeelhouder en gaat zich richten op andere activiteiten.

Met de nieuwe strategie wil Mondiaen klassiek vermogensbeheer koppelen aan extreme optiehandel om zo meer rendement te genereren. Ramsingh: "In onze zogenoemde Capital Tree-strategie worden de aandelen van ongeveer een achttal kernfondsen aangehouden, eventueel in combinatie met een staatsobligatie. Dat is de boom waar verder niets mee gebeurt. Met de cliënten maken wij dan ook geen afspraken over waardeontwikkeling, maar alleen over kasstromen. Onze aanpak is niet gericht op het realiseren van beleggingswinsten, maar op het genereren van inkomsten met opties die op de portefeuille zijn verkocht of geschreven. In de beeldspraak van de Capital Tree zijn dat de vruchten die de boom geeft."

Mondiaen kiest bewust voor optieseries met de grootste volatiliteit. Want hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico. Dat betekent dat de koper bereid zal zijn meer premie voor de optie te betalen. Wanneer de optie op het hoogtepunt van de prijsgolf wordt verkocht, is de kans groot dat de prijs zal gaan dalen en hij op den duur goedkoper kan worden teruggekocht. Daardoor worden de opties niet uitgeoefend en blijft de onderliggende aandelenportefeuille in tact.

"Van alle optietransacties die we sinds 1995 in diverse beursomstandigheden hebben uitgevoerd, is 70% met een positief resultaat afgesloten. Bij de verliesgevende transacties gaat het om relatief kleine bedragen omdat in onze aanpak het verlies snel wordt genomen. Wij meten constant de factoren die de optieprijs bepalen."

Binnenkort introduceert Mondiaen in samenwerking met enkele verzekeraars lijfrentepolissen gebaseerd op deze vorm van vermogensbeheer. Ook wordt er gewerkt aan beleggingsproducten, die onafhankelijk van de conjunctuur en de huidige beursmalaise toch kasstromen opleveren.