Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


---

Centrale Projectorganisatie EU-2004

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 21 augustus 2003

Behandeld

CP-EU 2004


Kenmerk


- CP-EU 32/03

Telefoon


- 070-348 4850


Blad


- 1/4

Fax


- 070-348 6718


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- CP-EU2004@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording vragen van het lid De Wit (SP) over het Nederlands voorzitterschap EU 2004/sponsoring


---

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister-President, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Wit over het Nederlands voorzitterschap/sponsoring. Deze vragen werden ingezonden op 15 juli 2003 met kenmerk 2020314970.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken

Atzo Nicolaï

Antwoorden van de heer Atzo Nicolaï, Staatssecretaris voor Europese Zaken, mede namens de Minister-President, op vragen van het lid De Wit (SP) over het Nederlands voorzitterschap EU 2004/sponsoring.

Vraag 1

Bent u van plan om onderdelen van het komende Nederlandse Voorzitterschap van de Europese Unie te laten sponsoren? Zo ja, welke reden heeft u hier voor? Ligt het niet meer voor de hand om de afzonderlijke lidstaten te laten betalen voor de kosten van het Voorzitterschap en, als deze kosten te hoog worden bevonden, zo nodig het programma te beperken?

Vraag 2

Welke onderdelen van het programma worden gesponsord? Met welke producten of met hoeveel geld en van welke bedrijven worden deze gesponsord? Wat stelt het kabinet tegenover deze sponsoring? Moet hierbij gedacht worden aan exclusieve afnemerscontracten, promotie van zakelijke belangen gedurende de bijeenkomsten of aanwezigheid bij de activiteiten van sponsors?

Vraag 3

Zijn de Voorzitterschappen in de afgelopen drie jaar gesponsord? Zo ja, door wie of door welke bedrijven en voor welke totale waarde (van geld en producten)?

Vraag 4

Hecht u aan de onafhankelijkheid van het Europese Voorzitterschap? Zo ja, bent u van mening dat deze in het geding is als de Nederlandse overheid voor onderdelen van de activiteiten afhankelijk is van de goedgeefsheid en gulheid van het bedrijfsleven? Bent u niet bevreesd dat de stem van het bedrijfsleven de stem van de burgers verdringt? Als u niet hecht aan de onafhankelijkheid van het Europees Voorzitterschap, waarom niet?

Vraag 5

Bent u bereid alle overeenkomsten met sponsors openbaar te maken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De regering beraadt zich thans in algemene zin of het in beginsel mogelijk zou kunnen zijn sponsoring aan te trekken voor het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2004, temeer daar dit kostenbesparingen zou kunnen opleveren. Zij beoogt immers een compleet, maar voor burgers en bedrijven kostenefficiënt EU-voorzitterschap te organiseren.

De voorgaande Zweedse, Finse en Deense voorzitterschappen zijn gesponsord door het bedrijfsleven. Hetzelfde geldt voor het huidige Italiaanse voorzitterschap en het komende Ierse voorzitterschap. Bij al deze voorzitterschappen zijn onder meer transportmiddelen, communicatie-apparatuur, audio-visuele apparatuur, telefoonverkeer, vliegtickets en catering gesponsord.

Zweden en Finland hanteerden een gemiddeld streefbedrag van EUR 300.000 in natura per sponsor. Gemiddeld kon hierdoor EUR 2 à 3 miljoen op de kosten van het voorzitterschap worden bespaard.

Mocht de regering daadwerkelijk tot sponsoring van het EU-voorzitterschap overgaan, dan zal zij dit met waarborgen omgeven. Zo zullen bedrijven alleen als mogelijke sponsors in aanmerking kunnen komen indien zij hun ondernemingen op maatschappelijk verantwoorde wijze voeren. Mede gegeven de ervaringen van andere voorzitterschappen verwacht de regering niet dat de onafhankelijkheid van het voorzitterschap in het geding komt.

De regering overweegt onder andere eventuele sponsors van het Nederlandse EU-voorzitterschap de mogelijkheid te bieden hun logo te laten vermelden op publicaties en op de officiële website van het voorzitterschap. Zij zullen evenwel nooit zonder voorafgaande toestemming goederen of diensten kunnen aanbieden met gebruikmaking van het logo van het Nederlandse voorzitterschap.

Tenzij wettelijke of contractuele bepalingen zich hiertegen zouden verzetten, is de regering bereid te bezien achteraf inzicht te geven in de met sponsors gesloten contracten.


---