European Commission

IP/03/1172

Brussel, 21 augustus 2003

Commissie geeft groen licht voor overname van Crédit Agricole Belgique door regionale Belgische en Franse spaarkassen

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de operatie waarbij de regionale spaarkassen Agricaisse en Lanbokas (groep Crédit Agricole Belgique) en de Caisse régionale du Nord en de Caisse régionale du Nord-Est de la France (groep Crédit Agricole France) gezamenlijke zeggenschap verwerven over Crédit Agricole Belgique SA.

Met deze operatie wordt Crédit Agricole Belgique SA (dat momenteel onder de zeggenschap staat van Swiss Life en Dexia) overgenomen door twee Belgische regionale banken (Agricaisse en Lanbokas) die zelf deel uitmaken van de groep Crédit Agricole Belgique, en door de Caisse régionale du Nord en de Caisse régionale du Nord-Est de la France (beide behorend tot de groep Crédit Agricole France). Na het doorvoeren van deze operatie zullen Swiss Life en Dexia niet langer een belang hebben in Crédit Agricole Belgique, de centrale instelling van de groep Crédit Agricole Belgique die het operationele beheer van de groep verzekert.

De groep Crédit Agricole Belgique is uitsluitend in België actief, waar zij financiële diensten (bank- en verzekeringsdiensten) aanbiedt aan particulieren en ondernemingen, met name uit de land- en tuinbouwsector.

De groep Crédit Agricole France biedt weliswaar aan hetzelfde soort cliënten financiële diensten aan, maar deze groep is slechts marginaal in België aanwezig.

De Commissie was dan ook van oordeel dat de operatie geen mededingingsbezwaren deed rijzen aangezien de activiteiten van de groepen Crédit Agricole Belgique en Crédit Agricole France op het Belgische grondgebied elkaar slechts in zeer geringe mate overlappen.