Partij van de Arbeid

21-08-2003

Zati Yurdakul over Startersbeleid

Zati is woordvoerder Economische Zaken en behandelde deze donderdag in de commissie EZ onder andere dit punt over kleinschalige huisvesting voor bedrijven en over het startersbeleid. Hieronder in beknopte zin zijn bijdrage:

We zijn blij dat we het nu over de evaluatie van het startersbeleid hebben. Het is een belangrijk onderwerp is, omdat het van grote waarde is voor de stad. Voor de economie van de stad, maar ook voor de diversiteit aan ondernemers in Amsterdam. Eerder heeft de PvdA al geconcludeerd dat veel Amsterdammers met een lage opleiding geen werk kunnen vinden als werknemer, maar wel als startend ondernemer aan de bak kunnen komen. Op deze wijze wordt voorkomen dat goede initiatieven doodbloeden. Daarom zijn we ook blij met de subsidie die Economische Zaken gaat geven aan de kleinschalige bedrijven voor huisvesting. Ook zijn we blij dat de starterfinanciering het in de ombuigingsoperatie heeft overleefd. Dit dankzij een van de coalitiemoties. Wethouder Dales zal daar ook ongetwijfeld blij mee zijn. De evaluatie wijst uit dat het bestaande beleid voortgezet moet worden. We helpen met dit beleid veel startende ondernemers en bevorderen op deze wijze de werkgelegenheid.

Wel is de PvdA van mening dat de optie van verzelfstandiging van Renaval geen goed idee is. Renaval is de organisatie die de gesubsidieerde starterscentra exploiteert. De verzelfstandiging wordt genoemd in de evaluatie van het startersbeleid door de Dienst Economische Zaken. Wij vinden dat de gesubsidieerde starterscentra moeten blijven bestaan naast de commerciële. Immers, bij de commerciële is het uurtarief ongeveer 4 keer zo hoog als bij de gesubsidieerde. Juist veel mensen die wat ondersteuning kunnen gebruiken zullen hier dan geen gebruik van kunnen maken. Overigens vinden we het ook niet zo gek dat de commerciële bureaus buiten beschouwing zijn gebleven in de evaluatie, zoals mevrouw Geerdink van de VVD voor de zomer ter sprake bracht. Het ging immers om de evaluatie van ons startersbeleid en dat is in zijn aard niet commercieel.

We willen dus dat de starterscentra behouden blijven en ook dat hun aantal uitgebreid wordt. Gelukkig is er geen enkele partij in de raad die daar op tegen is. Alle partijen stemden voor mijn motie om een starterscentrum in het oosten van de stad te vestigen.

Uiteraard moeten we wel een kritische blik houden op ons startersbeleid, zoals het mkb in een brief bepleitte. Deze kritiek moet zich wat ons betreft in de eerste plaats richten op de laagdrempeligheid, de kwaliteit van de dienstverlening en het zichtbaar maken van de resultaten. Mensen moeten weten dat de starterscentra er zijn en dat ze iets aan deze centra hebben. Ook de communicatie tussen starterscentra is hierbij van belang. Ze moeten ook van elkaar kunnen leren.

Kleinschalige bedrijfshuisvesting.

Voldoende aanbod van kleinschalige bedrijfshuisvesting is van levensbelang voor onze economische dynamiek, de leefbaarheid in de buurt en het creëren van voldoende banen. Ook voor startende ondernemers is het van levensbelang. Bedrijvencentra bewijzen een goede dienst. Het Financieel Dagblad meldde op 28 juli dat van de starters in een bedrijvencentrum de overlevingskans 93% is, terwijl landelijk geldt dat meer dan de helft van de starters na vijf jaar gestopt is of failliet verklaard wordt.

We zijn dan ook erg benieuwd naar de precieze subsidieregeling die EZ in het najaar zal presenteren om de huisvesting van kleinschalige bedrijven te financieren.

Wel vragen we ons af wie precies in aanmerking komt om in de gesubsidieerde kleinschalige bedrijfshuisvesting een bedrijf uit te oefenen. Komen zowel rijke stinkers als arme sloebers hiervoor in aanmerking?

Ook zijn we benieuwd naar de resultaten van het tot nu toe gevoerde beleid in deze collegeperiode. Daar lezen we niets over terwijl er wel degelijk langer aandacht besteed wordt aan kleinschalige bedrijfshuisvesting.

In de commissievergadering van vandaag (21 augustus) hebben de commissieleden en de wethouder besloten dat er een onderzoek zal komen naar hoe het nu verder moet met de subsidieregeling betreffende de huisvesting van kleine bedrijven.

Zati Yurdakul