Royal Boskalis Westminster N.V.
Koninklijke Boskalis Westminster nv

Datum 21 augustus 2003

Nettowinst eerste halfjaar gelijk; marges onder druk

Hoofdpunten eerste helft 2003

· Nettowinst: 32,7 miljoen
· Operationele resultaten onder druk
· Orderportefeuille blijft gelijk op hoog niveau: 1,3 miljard
· Vermogenspositie onverminderd solide
· Winst per aandeel: 1,25
· Nettowinst 2003: 70 - 80 miljoen (2002: 82,1 miljoen)

Baggerconcern Koninklijke Boskalis Westminster nv heeft in de eerste helft van 2003 een nettowinst behaald van EUR 32,7 miljoen (eerste halfjaar 2002: EUR 32,6 miljoen). De omzet verricht werk steeg met 9% tot EUR 486 miljoen, vooral door goede bijdragen van enkele thuismarkten. Er werd voor EUR 511 miljoen aan nieuwe opdrachten geboekt, waardoor de orderportefeuille (EUR 1,3 miljard) op een hoog niveau bleef. De operationele resultaten stonden onder druk met een matige vlootbezetting, daarentegen werd een boekwinst behaald uit hoofde van een verzekeringsuitkering. De netto-investeringen in materieel bedroegen EUR 52 miljoen en waren gericht op versterking van de concurrentiepositie en `cost leadership'. De vermogenspositie bleef zeer solide met een solvabiliteit van 43%.

R. van Gelder, bestuursvoorzitter van Boskalis:
"2003 is en blijft een lastig jaar. Toch ben ik tevreden over onze halfjaarcijfers. We staan er sterk voor, met een goede marktpositie, en we blijven investeren in de toekomst."

Omzet en orderportefeuille
De omzet opgeleverd werk, de basis voor de gepubliceerde nettowinst, bedroeg in het eerste halfjaar 477 miljoen, ten opzichte van 474 miljoen in de eerste helft van 2002.

De omzet verricht werk op de thuismarkten ( 297 miljoen) was fors hoger dan in de eerste helft van 2002 ( 229 miljoen), in het bijzonder door de grote werken in Nigeria (landaanwinning voor Chevron LNG plant) en Zweden (verdieping toegangskanaal haven van Gotenburg). De omzet in Nederland bleef op een goed niveau, ondanks het onzekere klimaat in die markt. In de overige thuismarkten was de omzet per saldo stabiel. De orderportefeuille in de thuismarkten daalde van 419 miljoen tot 320 miljoen, vooral door de uitvoering van de grote werken in Nigeria en Zweden.

De omzet op de markt voor internationale projecten ( 148 miljoen) was beduidend lager dan in de eerste helft van 2002 ( 189 miljoen). Dit werd veroorzaakt door een beperkte beschikbaarheid van enkele grote schepen, alsmede door interrupties in het Midden-Oosten in verband met de oorlog in Irak. De orderportefeuille voor de internationale projecten steeg van 761 miljoen naar 910 miljoen, vooral door enkele grote opdrachten in het Midden- Oosten, Kazachstan, Afrika en het Caraïbische gebied.
Persbericht Koninklijke Boskalis Westminster nv, 21 augustus 2003 1

Op de niche-markten was de omzet van 41 miljoen hoger dan in de eerste helft vorig jaar
( 27 miljoen). De activiteiten betroffen voornamelijk offshorediensten voor de olie-industrie.

Per saldo was de omzet verricht werk in het eerste halfjaar 486 miljoen, ten opzichte van 445 miljoen in de eerste helft van 2002 en bleef de orderportefeuille op hetzelfde niveau als eind 2002 ( 1,3 miljard). In de orderportefeuille is een bedrag van 378 miljoen (ultimo 2002: 382 miljoen) begrepen voor landaanwinningprojecten in Singapore, waarvan het tijdvak van uitvoering nog onzeker is.

Resultaten
Het resultaat voor interest en belastingen (EBIT) van 43,7 miljoen lag op hetzelfde niveau als in de eerste helft van 2002. Daarbij was het bedrijfsresultaat lager dan vorig jaar en het resultaat deelnemingen hoger.
Het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar bedroeg 38,9 miljoen (eerste helft 2002: 40,8 miljoen). Dit resultaat stond onder druk door een matige vlootbezetting, evenals lagere inkomsten door het verlies van de gezonken snijkopzuiger `Oranje'. Hier tegenover stond een boekwinst uit hoofde van een verzekeringsuitkering voor de `Oranje' van 12 miljoen (voor belasting).
De bezetting op jaarbasis van de hoppers bedroeg 35 weken (eerste halfjaar 2002: 45 weken), vooral doordat de verlengde megahopper `W.D. Fairway' pas eind februari weer beschikbaar was en jumbohopper `Queen of the Netherlands' een onderhoudsbeurt onderging in het eerste halfjaar. De bezetting op jaarbasis van de snijkopzuigers was 23 weken (eerste halfjaar 2002: 27 weken), vooral door een langdurige reparatie van snijkopzuiger `Taurus'.
Het resultaat deelnemingen bedroeg 4,8 miljoen (eerste helft 2002: 2,9 miljoen). Lamnalco, die voornamelijk in het Midden-Oosten en Nigeria haven- en offshorediensten levert, droeg wederom sterk bij.

De netto-rentebaten van 0,1 miljoen waren lager dan vorig jaar ( 0,6 miljoen), mede door een lagere liquiditeitspositie gedurende het halfjaar.

Het effect van de zwakkere dollar op het nettoresultaat was beperkt.

Per saldo bedroeg het nettoresultaat 32,7 miljoen (eerste helft 2002: 32,6 miljoen).

Balans en kasstroom
In het eerste halfjaar werd voor 58 miljoen in materieel geïnvesteerd en voor 6 miljoen gedesinvesteerd, per saldo een netto-investeringsniveau van 52 miljoen (eerste halfjaar 2002: 29 miljoen). De investeringen betroffen in het bijzonder de nieuwbouw van de twee hoppers van 16.000 m3 die in 2004 in de vaart zullen komen, de verlenging van jumbohopper `W.D. Fairway' en de ombouw van snijkopzuiger `Cyrus', die vanaf augustus 2003 de gezonken `Oranje' zal vervangen. Daarnaast werd geïnvesteerd in de vervanging en uitbreiding van hulpmaterieel en materieelposities in de thuismarkten.

Het vermogensbeslag van werkkapitaal in projecten daalde in het eerste halfjaar met 8 miljoen. De post liquide middelen bleef gelijk op 107 miljoen.

Het eigen vermogen steeg per saldo tot 423 miljoen (ultimo 2002: 413 miljoen). De solvabiliteit van de onderneming, het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal, steeg naar 43% (ultimo 2002: 42%). Het gemiddelde aantal uitstaande aandelen steeg tot 26,2 miljoen, vooral door de beschikbaarstelling van stockdividend.

De kasstroom verbeterde sterk ten opzichte van het eerste halfjaar 2002, vooral door het lagere vermogensbeslag van werkkapitaal.

Markt en marktvooruitzichten
De wereldwijde markt voor maritieme infrastructuur wordt gedreven door lange termijn economische factoren, zoals groei van de wereldbevolking, groei van de wereldeconomie en Persbericht Koninklijke Boskalis Westminster nv, 21 augustus 2003 2 het internationale handelsvolume. De vooruitzichten op langere termijn ten aanzien van deze factoren zijn positief. Op de korte termijn veroorzaakt de internationale economische stagnatie onzekerheid in deelmarkten van de baggerindustrie. Dit betreft vooral overheidsbestedingen in de Europese thuismarkten en, meer specifiek, de Nederlandse GWW-sector (Grond- Weg- en Waterbouw). In andere gebieden blijven overheden en private partijen investeren in maritieme infrastructuur, zoals in het Verre Oosten en het Midden-Oosten. Echter, de voortdurende onzekerheid ten aanzien van de zandwinning in Indonesië ten behoeve van de grootschalige landaanwinningprojecten in Singapore heeft geleid tot verscherpte concurrentieverhoudingen in de internationale projectenmarkt, als gevolg waarvan marges onder druk staan. De markt voor offshore-activiteiten is goed, oliemaatschappijen investeren stevig in pijpleidinginfrastructuur. Boskalis heeft een sterke concurrentiepositie door haar mondiale spreiding, operationele flexibiliteit en `cost leadership' met haar moderne vloot. Het beleid is gericht op behoud en waar mogelijk versterking van marktpositie, waarbij selectief wordt ingespeeld op de ontwikkelingen in de markt.

Verwachtingen 2003
De Raad van Bestuur verwacht dat omzet en materieelbezetting in het tweede halfjaar op hetzelfde niveau zullen liggen als tweede helft 2002, doch dat marges en bedrijfsresultaat onder druk zullen staan. Derhalve wordt voor 2003 rekening gehouden met een lager bedrijfsresultaat dan in 2002. Daarnaast kunnen enkele eenmalige posten het nettoresultaat over 2003 per saldo met 10 ­ 20 miljoen in positieve zin benvloeden. Dit betreft een gunstige afwikkeling van belastingposities, een resultaat uit hoofde van aanpassing van waardering onderhanden werk naar een volledige `percentage of completion' methode en daar tegenover een extra verplichting aan het pensioenfonds. Per saldo verwacht de Raad van Bestuur een netto jaarwinst over 2003 van 70 ­ 80 miljoen.

Koninklijke Boskalis Westminster nv is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van Boskalis zijn aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met tien belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt de onderneming zich op alle in het baggeren voorkomende diensten. Boskalis, met ruim 3.000 medewerkers, heeft de beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 300 units en is actief in circa 50 landen, verspreid over vijf continenten.

Noot voor de redactie/