Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Persbericht, 21 augustus 2003

NVD Tijger Campagne: "Tijgers voor Tijgers" groot succes!
---

Op 9 April 2003 is de NVD Tijger Campagne voor de bescherming van de tijger in het wild officieel van start gaan in 12 Nederlandse dierentuinen.

Het voorlopige resultaat van de 12 dierentuinen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen is 40.000. In heel Europa is de tussenstand, bijeengebracht door 120 dierentuinen, inmiddels 150.000. Nederland doet het relatief gezien dus erg goed! Dit geld is opgehaald via gulle donaties van dierentuinbezoekers en zal ten goede komen aan de ondersteuning van negen projecten om tijgers in hun eigen leefgebied te beschermen.

Gedurende de zomermaanden zijn alle NVD dierentuinen actief in het voorlichten van bezoekers over de bedreiging van tijgers in het wild. Dit gebeurt onder andere middels informatie panelen maar ook middels het organiseren van allerlei andere activiteiten.
---

Extra informatie:
Een eeuw geleden leefden er nog ongeveer 100.000 tijgers in het wild. Op dit moment zijn er nog maar 6.000 tijgers. Van de acht tijger-ondersoorten zijn er inmiddels al drie uitgestorven en drie zijn uiterst zeldzaam. Belangrijkste redenen voor deze sterke achteruitgang is stroperij en illegale handel in tijgerdelen, alsmede de vernietiging van de natuurlijke leefomgeving van de tijger.

Deze campagne is, net als de twee eerdere en zeer succesvolle campagnes, onderdeel van de Europese campagne van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). In 2001 voerde EAZA een campagne tegen de ongecontroleerde handel in bushmeat in Afrika en in 2002 een campagne ter bescherming van het Braziliaans kustregenwoud. In Europa doen gemiddeld zo'n 130 dierentuinen, in meer dan 20 landen, mee aan de jaarlijkse EAZA natuurbescherming campagnes.

De NVD beschikt over een aantal zeer fraaie foto's van tijgers en de tijgercampagne activiteiten die aan de pers beschikbaar gesteld kunnen worden.

Meer informatie over de NVD tijgercampagne kunt u vinden op de campagne pagina's
Meer informatie over EAZA en de EAZA Tiger Campaign kunt u vinden op www.eaza.net