Ministerie van Justitie

Tbs´ers redelijk tevreden over longstay-inrichting 21 augustus 2003

De zogeheten longstay-afdeling Veldzicht in Balkbrug biedt gevaarlijke en onbehandelbare tbs'ers een aanvaardbaar dagelijks leven. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.

De patiënten zijn redelijk tevreden over de voorzieningen op de afdeling en over het contact met medewerkers en andere patiënten van de afdeling. De meeste patiënten functioneren stabiel en halen voldoening uit hun dagelijkse bezigheden. Wel willen ze meer mogelijkheden voor onderwijs, recreatie en wat meer vrijheid om zelf beslissingen te nemen.

Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht werd in 1999 in gebruik genomen als verblijfsafdeling voor TBSers bij wie het ondanks langdurige behandeling niet is gelukt om het delictrisico tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Begin dit jaar heeft ook de Pompestichting in Nijmegen een dergelijke afdeling voor TBS-gestelden geopend.

De selectiecriteria voor verblijf op de afdeling zouden wat duidelijker kunnen en meer precies omschreven.

Toetsing van de voortzetting van het verblijf op de longstay afdeling vindt nu plaats door de inrichting zelf. Beter is het om het voortgezette verblijf periodiek ook door de rechter te laten toetsen, menen de onderzoekers.

Voor zover bekend zijn door patiënten van de longstay afdeling van 1999 tot en met 2002 geen ernstige delicten gepleegd. Bij de start van de afdeling vreesde men voor desperadogedrag (zoals gijzeling) omdat patiënten op de longstay afdeling niets meer te verliezen zouden hebben. Dit is niet gebeurd.