CBS

Horeca zet ook in het tweede kwartaal minder om

In het tweede kwartaal van 2003 is de omzet van de horeca 3,2 procent lager dan in dezelfde periode van 2002. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De omzet in de horeca is voor het derde achtereenvolgende kwartaal afgenomen. Na de grote prijsstijgingen in de afgelopen twee jaren nemen de prijzen in de branche nu minder snel toe. In het tweede kwartaal van 2003 zijn in de horeca de prijzen gemiddeld 2,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume van de omzet is 5,2 procent lager dan een jaar eerder.

Omzetdaling bij hotels en restaurants het grootst
De omzet van de hotels en restaurants is in het tweede kwartaal teruggelopen met respectievelijk 6,0 procent en 4,0 procent, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Deze daling is groter dan die van de totale horeca. De dalende omzet van restaurants is uit te splitsen in een prijsstijging van 2,2 procent en een volumedaling van 6,1 procent.

Omzetdaling cafés en cafetaria's minder groot
De cafés laten in het tweede kwartaal een daling van de omzet zien van 1,6 procent. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen betekent dit een afname van het omzetvolume met 4,6 procent. De cafetaria's hebben 0,2 procent minder omgezet, terwijl de prijzen met 2,3 procent zijn gestegen. Dit betekent dat het omzetvolume van de cafetaria's met 2,5 procent is gedaald.

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van prijsindexcijfers die niet beïnvloed worden door de bijstelling van het consumentenprijsindexcijfer, zoals deze is aangekondigd in de persmededeling van 5 augustus jl. De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfood-restaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De kantines, catering, kampeerbedrijven, vakantiehuisjes en bungalowparken maken geen deel uit van deze cijfers.

PB03-155
21 augustus 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht