Postbank

Postbank BeleggersBarometer blijft stijgen

Beleggersvertrouwen duidt op herstel economie

Amsterdam, 21 augustus 2003 - De Postbank BeleggersBarometer is in juli wederom fors toegenomen ten opzichte van de voorafgaande maand. Met de stijging van elf punten naar 116 punten begint het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers zich stevig te nestelen aan de kant van de Barometer die opklaringen voorspelt. Deze stijgende trend laat zich in de maand juli vooral verklaren door het veel minder pessimistische oordeel dat beleggers hebben over het afgelopen kwartaal. Evenals in de maand juni registreert de Postbank BeleggersBarometer hiermee een mogelijk naderend herstel van de economie.

De stijging van het beleggersvertrouwen komt met name doordat het aantal beleggers, dat de afgelopen maanden positief was over de economische situatie in Nederland, is gestegen van 16 naar 26 procent. Bovendien zag 47 procent van de beleggers de waarde van hun portefeuille de afgelopen drie maanden stijgen (was 35 procent).

De stijging van de Postbank BeleggersBarometer staat in contrast met de ontwikkelingen van de CBS-index voor het consumentenvertrouwen. Deze index is in juli verder gedaald en staat inmiddels op het laagste niveau in ruim twintig jaar tijd. Recentelijk speelde deze index een belangrijke rol in de publiciteit, bij het constateren van krimp in de Nederlandse economie gedurende het tweede kwartaal van dit jaar. Aansluitend bij het geconstateerde dieptepunt van de CBS-index geven particuliere beleggers aan deze maand een groter deel van hun overgehouden geld niet te consumeren of te besteden. Alhoewel nog steeds de meeste beleggers met dit geld gaan sparen, is in juli het aantal beleggers dat met dit geld gaat beleggen fors toegenomen.

Prof. Fred van Raaij, hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg, zegt: Als mogelijke verklaring voor de verschillen tussen de Postbank BeleggersBarometer en de CBS-index kan genoemd worden dat de Barometer sneller veranderingen registreert en mogelijk een half jaar voorloopt op de CBS-index. Beleggers kunnen ook sneller handelen dan consumenten. Beleggers kunnen 'real time' verkopen en kopen. Het lijkt er dus op dat de beurs vooruitloopt op de consument. Ik verwacht overigens dat de CBS-index later dit jaar of igd positief Ten aanzien van de komende drie maanden verwacht bijna de helft van de particuliere beleggers een onveranderde economische situatie in Nederland. 28 procent vermoedt dat de economische situatie zal verbeteren. Over de AEX is men positiever. Daarover verwacht namelijk bijna de helft dat deze zal stijgen. Slechts 10 procent van de beleggers denkt dat de AEX de komende drie maanden zal dalen (was 15 procent in juni). Gedurende het dieptepunt van de vertrouwensindex in februari van dit jaar was dit percentage nog 45%.

47 procent van de beleggers verwacht dat de waarde van de beleggingsportefeuille de komende drie maanden zal verbeteren. Slechts 5 procent denkt nog met een daling te maken te krijgen (was 12 procent in juni). Het vertrouwen in de eigen financiële situatie van het huishouden is wederom stabiel gebleven.

Recessie: eerst sparen dan beleggen?
Op de vraag in hoeverre men van plan is geld dat men overhoudt te besteden en waaraan antwoord 52 procent van de beleggers een gedeelte van dit geld te willen besteden en 42 procent dit geld helemaal niet te willen besteden (was in juni 30 procent). Opvallend is dat veel particuliere beleggers hun vrijgekomen geld liever sparen. Dit sluit aan bij de trend van toegenomen spaargedrag en kan gekenmerkt worden als een symptoom van recessie. Daarnaast is het percentage dat in juli van plan is eventueel vrijgekomen gelden geheel te beleggen toegenomen van 3 naar 9 procent. Gezien de stijgende trend van de Postbank BeleggersBarometer in de afgelopen maanden zal dit percentage naar verwachting verder stijgen.

Thema van de maand: Hoe reageert een belegger op slecht nieuws? Maandelijks wordt bij de Postbank BeleggersBarometer aanvullend onderzoek gedaan. Aan particuliere beleggers is gevraagd wat hun eerste reactie zou zijn als zij beleggen in een aandeel dat plotseling erg negatief in het nieuws komt. Ook is gevraagd wat hun reactie zou zijn als zij beleggen in een beleggingsfonds dat actief is in een sector waarvan de vooruitzichten plotseling verslechteren.

In beide situaties wordt er in eerste instantie door de meerderheid afwachtend gereageerd. In het geval van aandelenbezit verkoopt 10 procent van de beleggers het aandeel meteen. In het geval van beleggingsfondsen is dit opvallend genoeg hoger. Bijna een kwart zou in die situatie alles meteen verkopen. Een verklaring voor de meer afwachtende houding bij het aandeel is dat beleggers zich mogelijk meer verbonden voelen met een aandeel dan met een specifiek beleggingsfonds.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde

0 die staat voor heel pessimistisch, bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

Voor meer informatie en beeldmateriaal van de Postbank BeleggersBarometer kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, David van Eeghen, tel: (020) 584 64 43.

Judy op het Veld - van Kamperdijk
Persvoorlichting
Postbank NV
T 020 5846444
M 06 5474 6692
F 020 584 6442