Inspectie Werk en Inkomen

Inspectie Werk en Inkomen publiceert Jaarplan 2004

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) gaat meer aandacht geven aan het functioneren van het stelsel van werk en inkomen als geheel. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Jaarplan 2004, dat inzicht geeft in de toezichtactiviteiten die IWI volgend jaar wil uitvoeren.

IWI zal onderzoeken of CWI, UWV en gemeentelijke sociale diensten zodanig samenwerken dat ze de doelen van de Wet SUWI realiseren. Deze in 2002 ingevoerde Wet Structuur uitvoering werk en inkomen beoogt tot betere resultaten in de sociale zekerheid te komen. Doel van de wet is om op een efficiënte, klantgerichte manier zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen, en als het niet anders kan aan een uitkering. De inspectie zet dan ook de thema's preventie, activering en uitkering centraal in haar toezicht de komende jaren. Binnen deze thema's besteedt IWI in het bijzonder aandacht aan de relaties tussen instanties, aan klantgerichtheid en aan handhaving.

De nieuwe Wet werk en bijstand als opvolger van de Algemene bijstandswet zal overigens voor het toezicht op gemeenten zeker nog tot forse veranderingen leiden. Bij deze wet wordt de gemeenteraad de eerstverantwoordelijke voor de controle op de uitvoering.

persbericht IWI, 21 augustus 2003