Novem


21-08-2003
Stormloop op Subbied

De afgelopen maanden heeft Novem erg veel Subbied-aanvragen ontvangen. Zo veel, dat het totaal aan gevraagde uitkeringen de limiet van 80 miljoen euro overschrijdt. Novem is druk bezig om alle aanvragen af te handelen. In dit proces kunnen aanvragen op procedurele gronden worden afgewezen en geclaimde bedragen naar beneden toe bijgesteld. Het is nu dan ook nog niet mogelijk om aan te geven wat de 'eindstand' is.

Aanvragen die straks afgewezen worden omdat het uitkeringenplafond is bereikt, komen op een wachtlijst te staan, op volgorde van ontvangstdatum van de aanvraag. Bij de lopende projecten kan gedurende of na de uitvoeringsperiode geld vrijvallen, in het geval dat minder gerealiseerd kan worden dan was gepland. Novem heeft de mogelijkheid om tussentijds het uitkeringsbedrag naar beneden toe bij te stellen als er harde aanwijzingen zijn dat het toegekende bedrag niet volledig zal worden benut.

Bedragen die vrijvallen kunnen benut worden voor projecten van de wachtlijst. Als voldoende geld beschikbaar is, zal Novem de nummer 1 van de wachtlijst benaderen om te vragen of deze instantie nog geĂŻnteresseerd is. Zo ja, dan moet de betreffende gemeente of waterschap een nieuwe aanvraag indienen. Dit kan een simpele brief zijn met verwijzing naar de eerdere aanvraag als deze nog actueel is. Het is geen probleem als al gestart is met de werkzaamheden, want de regeling geldt met terugwerkende kracht tot de datum van inwerkingtreding van de regeling (21 maart 2003). Veelal zal echter pas na enkele jaren looptijd duidelijk zijn of geld uit projecten vrijvalt, dus in 2005 of 2006.