Ingezonden persbericht

PERSBERICHT DD. 21 AUGUSTUS '03

Uitzetcharter naar congo afgelast

De gedwongen groepsuitzettng door de Immigratie en Naturalisatie Dienst van een 30-tal Congolezen per charter naar DR Congo die voor gisteren gepland stond, heeft niet plaatsgevonden. Wel vloog Transavia, die als eindbestemming Kinshasa / DR Congo had, naar Kameroen om een groep van 13 Kameroenese vluchtelingen, afkomstig uit zowel Nederland als Duitsland, te verwijderen. Tegen de groepsuitzetting naar DR Congo hadden het Autonoom Centrum en Docu Congo protest aangetekend bij minister Verdonk omdat Congo verre van veilig is voor de vluchtelingen die als altijd 'ontvangen' worden door de veiligheidsdienst DGM. Aan het hoofd daarvan staat Pierre Yambuya met wie de IND een terugname-overeenkomst heeft getekend. Een groepsuitzetting wordt uitgebreid voorbereid door de IND, die vaak als 'advance party' vooruit reist en dossiers bespreekt. Een groep trekt per definitie de negatieve aandacht van de autoriteiten, hetgeen voor elke individu van die groep slecht uitpakt. Zowel de SP als Groen Links hebben op 19 augustus kamervragen gesteld waarin de minister is verzocht de charteruitzetting naar Congo uit te stellen totdat afdoende garanties zijn gegeven door de Congolese overheid dat de vluchtelingen geen slachtoffer worden van ernstige mensenrechtenschendingen. Op het Congolese journaal werd van de zaak melding gemaakt.

De Congolezen (waarvan een al 9 jaar in Nederland verblijft, een ander 3 weken!) zijn gisteravond teruggeplaatst in hun cellen Twee van hen belden diezelfde avond vanuit de grensgevangenis naar DocuCongo. Zij vertelden dat alle 30 Congolezen van 07 tot 17.30 uur waren opgesloten in een-persoons cellen (sommigen cellen zonder stoel) in twee Justitiebussen in een hangar op luchthaven Schiphol, in onzekerheid wachtend tot duidelijk werd dat de chartervlucht richting DRCongo gestaakt werd. Er waren zo'n 100 marechaussees aanwezig die als escort mee zouden vliegen. De vluchtelingen voelden zich zeer vernederd, sommigen onder hen moesten zich uitkleden, anderen werden geslagen. Een van hen zag toen hij naar de toilet mocht in een gebouw, hoe daar de Cameronezen hardhandig werden behandeld, sommigen geboeid. Zij werden als 'pakketten het vliegtuig ingeschoven'. Op dit hele traject vindt geen enkele toezicht plaats. De reden dat de Congolezen niet zijn meegereisd is omdat de Congolese autoritieten niet hebben toegelaten dat het vliegtuig op Congolese bodem zou landen.

Ook in Duitsland werd de uitzetting van drie Congolezen naar DR Congo gestaakt omdat zij niet vrijwillig mee wilden. De drie zouden per KLM-toestel worden verwijderd. Transavia is door het Autonoom Centrum gevraagd niet meer mee te werken aan uitzetcharters.



Ingezonden persbericht