KNMG


Nieuwe regelgeving kindermishandeling

Op 1 juni 2003 zijn nieuwe wettelijke regels van kracht geworden die van belang zijn voor het melden van kindermishandeling. Deze regels zijn opgenomen in een wijziging van de Wet op de Jeugdhulpverlening.

Door deze wijziging zijn de taken en de positie van de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) veel duidelijker in de wet geregeld. De wet regelt expliciet de mogelijkheid van de arts om te melden en lost bovendien enkele juridische knelpunten op van het functioneren van de AMK's.Daarnaast zijn de functies en de bevoegdheden van de AMK's duidelijker vastgelegd. De wet regelt ook de verhouding tussen de AMK's en de Raad voor de Kinderbescherming. De wetswijziging geeft zowel meldende artsen als andere betrokkenen meer duidelijkheid bij (vermoedens van) kindermishandeling.

Deze nieuwe regelgeving moet worden gezien in relatie met de in 2002 door de KNMG en de VVAK uitgebrachte 'Meldcode voor medici inzake kindermishandeling'. Deze meldcode gaat over de belangrijkste door een arts te ondernemen c.q. te overwegen stappen in het geval van (vermoedens van) kindermishandeling. De Meldcode is een leidraad voor de arts in een met afwegingen en dilemma's omgeven gebied. In de Meldcode wordt beschreven welke verantwoordelijkheden een arts heeft bij het signaleren en aanpakken van kindermishandeling. In het bijzonder wordt omschreven hoe de arts het AMK kan inschakelen en wanneer en op welke wijze hij daarvoor zijn beroepsgeheim opzij kan zetten. Het inschakelen van het AMK kan ertoe bijdragen dat gespecialiseerde hulp op gang komt, waarmee (verdere) schade aan het kind kan worden voorkomen.

De problematiek van de melding van (vermoedens van) kindermishandeling is al lange tijd in discussie en roept de nodige ethische en juridische vragen op. Nog niet zolang geleden werd Nederland door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in een dergelijke zaak op de vingers getikt (MC 2003/13: 527-30).
De onlangs in werking getreden wetswijziging en de Meldcode van KNMG/VVAK leiden tot een aanzienlijke verduidelijking van de verantwoordelijkheden en mogelijkheden van de arts bij kindermishandeling.

Nadere informatie is te verkrijgen bij mr. dr. J. Legemaate, telefoon: 030 2823 765, of per e-mail: j.legemaate@fed.knmg.nl. U kunt ook contact opnemen met de Artseninfolijn, telefoon: 030 282 3322 of per e-mail: artseninfolijn@fed.knmg.nl.