Socialistische Partij

Jan Marijnissen: `Doorgeslagen rekenmeesters pakken zwakkeren en vergroten crisis'

21-08-2003 * "De extra bezuiniging van vier miljard zal de economische recessie verder verdiepen doordat een eventueel herstel wordt afgeremd. Het kabinet vergroot niet alleen de economische crisis, maar ook de sociale crisis en de maatschappelijke schuld." Dit stelt Jan Marijnissen, die oproept tot verzet tegen `de doorgeslagen rekenmeesters'.

"De bevriezing van uitkeringen en ambtenarensalarissen zal vooral de mensen met een laag inkomen raken. De bewering dat op de sociale zekerheid niet verder bezuinigd wordt, is ronduit een leugen. Bevriezing van de uitkeringen betekent bij de huidige inflatie gewoon een verlaging van het inkomen. De bezuinigingen op het ziekenfondspakket zullen eveneens de lagere inkomens het hardste treffen, vooral de mensen die chronisch ziek zijn. Het afschaffen van de aftrekbaarheid van de VUT is al even kortzichtig. De maatregel betekent dat veel ouderen langer zullen moeten doorwerken, in een tijd dat er elke maand 13.000 werklozen bijkomen."

"Het kabinet pakt met zijn keuzes vooral de mensen die het al moeilijk hebben. Mensen die het ruimer hebben, blijven buiten schot: de afschaffing van de OZB gaat wel gewoon door en tegen graaiende toppers in het bedrijfsleven wordt niets gedaan."

"De SP deelt de mening van het kabinet dat er in deze moeilijke tijden bezuinigd moet worden. Het kabinet slaat echter helemaal door met alleen maar bezuinigingen. Balkenende II biedt geen kans op herstel en geen perspectief op de oplossing van andere problemen. De maatschappelijke schuld, bestaande uit de tekorten in het onderwijs en de zorg, worden alleen maar groter. De samenleving als geheel wordt hierdoor benadeeld. Daarom hoop ik ook dat niet alleen direct getroffenen maar iedereen in verzet komt tegen de afbraakplannen van deze doorgeslagen rekenmeesters. Zo langzamerhand staat niets minder dan onze beschaving op het spel."