CNV PUBLIEKE ZAAK

CNV Publieke Zaak: bevriezen ambtenarensalarissen desastr

Volgens de media hebben de belangrijkste ministers in het kabinet overeenstemming bereikt over vier miljard euro extra bezuinigingen, bovenop de 13 miljard uit het regeerakkoord. De mogelijke bevriezing van ambtenarensalarissen vindt CNV Publieke Zaak desastreus en contraproductief.

CNV Publieke Zaak erkent dat de economie er slecht voor staat en heeft ook ideeën om dit te verbeteren. De reactie van het kabinet op de economische problemen is erg voorspelbaar. CAO-onderhandelaar Alfred Lohman: 'Gaat het slecht, dan moeten de lonen gematigd worden en krijgen de werknemers in de collectieve sector te maken met bevriezing van de lonen. Dan is er opeens geen sprake meer van open onderhandelingen en marktconforme arbeidsvoorwaarden. De mogelijke bevriezing van de salarissen maakt onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de rijkssector op voorhand bijna onmogelijk.'

Rekening
Werkenden en uitkeringsgerechtigden krijgen volgend jaar een formidabele rekening gepresenteerd. Geen salarisverhoging, geen verhoging van uitkeringen maar wel hogere ziektekosten en andere lastenverzwaringen. CNV Publieke Zaak verwacht niet dat de economie daarvan opknapt. CNV Publieke Zaak wijst het loondictaat voor werknemers bij de overheid en in de zorg af. 'We zijn juist in CNV-verband bezig een andere weg te vinden dan die waarbij de overheid blind bezuinigt en de werknemers de straat opgaan. De plannen van het kabinet leggen een bom onder het overleg met de vakbeweging. Herstel van de economie kan veel beter langs andere wegen worden bereikt', aldus Lohman. Het CNV wil met overheid en werkgevers afspraken maken over versterking van onze economie door innovatie. Het werk beter doen of anders gaan werken. 'Daar ligt de uitdaging in plaats van steeds weer het lage lonenland van Europa te willen zijn.'

Desastreus
De bevriezing van de salarissen in de collectieve sector werkt desastreus. Alfred Lohman: 'Juist nu jonge mensen belangstelling krijgen in de publieke sector te gaan werken, worden ze daarvoor beloond door het kabinet met een bevriezing van het salaris. De overheid kampt bovendien met enorme personeelsproblemen. Er werken verhoudingsgewijs veel te weinig jongeren. De komende jaren moeten vele duizenden vacatures worden vervuld. Daarbij vist de overheid meer dan welke sector ook in de kleine vijver van goed opgeleiden. Alle investeringen van de afgelopen jaren worden deels te niet gedaan.' Zelfs de eigen minister van Binnenlandse Zaken onderkent de problemen en wil vervroegd uittreden stimuleren en concurrerende arbeidsvoorwaarden bieden. Dit staat haaks op de keuze van het kabinet.

De plannen die het kabinet met Prinsjesdag gaat presenteren lijken volgens CNV Publieke Zaak ieder perspectief voor de samenleving te missen. De bond gaat met de leden bespreken hoe dit kabinet op andere gedachten gebracht kan worden.

Voor nadere informatie: Bestuurder Alfred Lohman tel. 06 51 36 16 76

21 aug 03 16:57