COMMISSIE GEDISTILLEERD

Accijnsverhoging op gedistilleerd zal de schatkist geld kosten

In haar strijd tegen het begrotingstekort overweegt het Kabinet wederom een accijnsverhoging op gedistilleerde dranken. Kort na de 18% accijnsverhoging op gedistilleerde dranken op 1 januari 2003 dreigt er opnieuw een verhoging van de gedistilleerdaccijns. Dit terwijl nu van iedere fles gedistilleerd al bijna driekwart naar de fiscus gaat. Een hernieuwde accijnsverhoging zal aantoonbaar leiden tot minder accijnsopbrengsten en tegelijkertijd desastreuze gevolgen voor de gedistilleerdbranche met zich mee brengen. De gedistilleerdbranche komt de gevolgen van dergelijke ondoordachte maatregelen steeds moeilijker te boven. Vooral kleine en middelgrote (familie)bedrijven van veelal traditionele Nederlandse producten hebben het zwaar.

Het bliksembesluit om begin dit jaar de accijns te verhogen werd genomen om de vastgoedsector te ontzien. Zoals toen al door de branche is aangegeven rekende de overheid zich ten onrechte rijk. Gevolg van de maatregel is een vermindering van de accijnsopbrengst van zo.n 6% (25 miljoen per jaar).

Zo blijkt uit een recent afgerond onderzoek van de Commissie Gedistilleerd. Bij een groep representatieve slijters is over het eerste halfjaar t.o.v. het voorgaande jaar een volumedaling van 23,7% geconstateerd. Het nadelig effect voor de schatkist komt hierdoor op ca. 6 %.
Verder blijkt uit eigen onderzoek dat bij de slijters in de grensstreek naast bedrijfsbeëindigingen, extreme omzetverliezen voorkomen van gemiddeld 33% tot incidentele uitschieters van bijna 60%.

Consumenten wijken voor de aankoop van alcoholhoudende dranken steeds meer uit naar de omringende landen, zo blijkt uit een onderzoek van NFO Trendbox. De prijs wordt hierbij als belangrijkste reden genoemd. Het prijsverschil met Duitsland voor gedistilleerd kan oplopen tot 30%.

De gedistilleerdbranche wordt reeds onevenredig zwaar belast. Het gedistilleerd heeft slechts een aandeel van 7% in de totale alcoholconsumptie, maar betaalt wel 47% van de totale alcoholaccijnsopbrengsten. (cijfers 2001) Dit terwijl de branche al jaren kampt met een structureel afnemende markt.

Zeker het ambachtelijke deel van de sector met producten als Jenever, Schelvispekel en Kandeel, dreigt als gevolg van deze maatregelen te verdwijnen.

Commissie Gedistilleerd van het Productschap Dranken / Schiedam, 21 augustus 2003

Voor achtergrondinformatie en meer details over deze onderwerpen kunt u contact
opnemen met de heer F. Rijnberg van de Commissie Gedistilleerd tel. (010) 426 93 40 of 06-53980473 of de heer P.M. Blauw, tel: 06-22546446 of e-mail : info@pd-cg.nl

21 aug 03 17:00