Gemeente Winterswijk


21 augustus 2003
COLLEGE B&W PLEIT VOOR BEHOUD OPENBAAR VERVOER
De burgemeester en wethouders van Winterswijk pleiten voor het behoud van de huidige openbaar voorziening in de regio. Ze vinden de bezuinigingsplannen van de Provincie Gelderland voor het publieke vervoer onacceptabel.

Een van de mogelijke gevolgen van de bezuinigingen is dat de regiolijnen tussen Winterswijk en de Duitse plaatsen Munster en Bocholt worden opgeheven. Voor het college is dat onbespreekbaar. Ina van Eerden, wethouder Openbaar Vervoer: ,,Als deze lijnen komen te vervallen, betekent dat vooral de mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer geïsoleerd raken en de dupe worden van de maatregel. En dat kan natuurlijk niet.
Bovendien verslechtert de bereikbaarheid van Winterswijk hierdoor én zal door het groeiend aantal automobilisten de verkeers- en milieudruk op die trajecten alleen maar verder toenemen.'' De buslijnen naar Munster en Bocholt worden ook nu al deels met pendelbusjes (belbus) ingevuld.

De Provincie Gelderland onderschrijft de mening van het college, maar geeft aan dat zij niet anders kan en dat ze gebonden is aan de gemaakte afspraken die in het Statenakkoord staan.

De sneldienst naar Enschede (73S) blijft voorlopig bestaan maar zou mogelijk rond 2006 tussen Winterswijk en Groenlo worden opgeheven. Dit traject zal moeten worden overgenomen door het spoor. Dan zou Winterswijk helemaal geen openbaar busvervoer meer hebben. Het is echter bijna ondenkbaar dat deze lijn komt te vervallen, gelet op de relaties met onderwijsvoorzieningen e.d. Ook zijn er aanpassingen geweest of gepland van halteplaatsen en knelpunten op de route in Winterswijk.

Provinciale Staten houdt op 3 september een extra vergadering over de bezuinigingsplannen van het openbaar vervoer. Het college van B&W stuurt volgende week een brief naar de provincie waarin zij haar zorgen over de bezuinigingsplannen extra zal benadrukken.